Bănci și Asigurări

Bernd Spalt, CEO Erste Group: În anul 2020 valoarea provizioanelor alocate de Grupul Erste fost de 1,3 mld. euro. Pentru anul 2021 costul riscului va fi mai scăzut

Bernd Spalt, CEO Erste Group: În anul 2020 valoarea...

Autor: Mircea Nica

26.02.2021, 13:35 71

Grupul Erste estimează un cost al riscului mai redus pentru anul 2021, după ce anul trecut valoarea provizioanelor pentru riscurile asociate efectelor pandemiei s-au ridicat la 1,3 mld. euro, a spus Bernd Spalt, CEO al Grupului Erste, în cadrul unei videoconferinţe.

“Costul pentru risc în 2021, ar trebui să fie mai scăzut decât anul trecut. Anul trecut am anticipat mai multe evoluţii din cauza pandemiei. Nu am fost siguri de ce se va întâmpla şi am facut provizioane substanţiale de 1,3 mld. euro. Anul acesta costul riscului va scădea. De asemenea, cred că şi profitul va reflecta acest lucru. Suntem optimişti privind viitorul. Credem că anul 2021 va fi un an al revenirii economice. Totul depinde de vaccinurile care vor fi disponibile şi administrate. Până în vara acestui an, majoritatea populaţiei va fi vaccinată, iar acest lucru este un prim motor al revenirii. Astfel, oamenii vor începe să călătorească, să investească, ceea ce va rezulta într-o creştere.”, a spus Bernd Spalt.

El a mai spus că vor fi provocări în continuare din cauza crizei economice şi sanitare, dar anul 2021 va fi un an mai bun decât anul 2020.

“Cred că rata creditelor neperformante se află la un nivel destul de scăzut de 2,7%, dar anul acesta va fi undeva la 3-4%. Ce putem spune este că veniturile operaţional vor fi mai bune, iar provizioanele de risc vor fi mai mici”, a mai adăugat Bernd Spalt.

Din punctul de vedere al oportunităţilor de achiziţii, CEO-ul Erste Group susţine că grupul este într-o poziţie de putere şi sunt oportunităţi în ţări precum Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă.

“În ceea ce priveşte M&A (mergers and acquisitions), noi suntem într-o poziţie de putere şi suntem convişi de anumite posibilităţi de consolidări. Sunt oportunităţi, dar nu cred că vor fi oportunităţi majore anul acesta, dar dacă se vor alinia cu aşteptările noastre ne vom folosi de ele. Am vazut oportunităţi în Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă”, a mai spus Bernd Spalt.  

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO