Bănci și Asigurări

Bilanţul băncilor începe să arate mai curat. Vânzarea NPL-urilor reduce rata creditelor neperformante

Cătălina Mol­nar, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank

Cătălina Mol­nar, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank

Autor: Claudia Medrega, Cristian Hostiuc

20.08.2014, 00:07 1455
Rata creditelor neperformante a intrat pe un trend descendent, după ce în martie a fost atins un vârf de 22,3%, iar analiştii anticipează reducerea în continuare având în vedere procesul de vânzare a anumitor portofolii de îm­prumuturi cu probleme.

La sfârşitul lunii iunie rata creditelor neperformante a coborât sub 20%.

„Începând cu luna iulie se vor vedea rezultatele procesului de vânzare a anumitor portofolii de credite, ceea ce va conduce automat la o reducere a ratei creditelor neperformante din moment ce acestea vor ieşi din bilanţ. În a doua parte a anului am putea asista, de asemenea, la trecerea în conturile extrabilanţiere a acelor credite neperforman­te provizionate total până la acest moment, la recomandarea BNR“, spune Cătălina Mol­nar, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank.

În ultimii ani, tendinţa a fost de deteriorare rapidă a portofoliilor de credite, vizibil mai rapidă decât pe alte pieţe din regiune, astfel că ponderea creditelor neperformante în total împrumuturi a fost pe un trend con­tinuu ascendent. Faţă de 2007, când rata creditelor neperformante era de 2,5%, nivelul a crescut de aproape nouă ori, la peste 22%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO