Bănci și Asigurări

Bilantul lui Boaje la Cetelem: scadere a soldului creditelor cu 10% dupa primul an de criza

Bilantul lui Boaje la Cetelem: scadere a soldului creditelor cu 10% dupa primul an de criza

Daniel Boaje, 39 de ani, a condus Cetelem in ultimul an si patru luni

18.01.2010, 23:05 120

Mandatul lui Daniel Boaje, fostul director general al celei maimari companii de credite de consum, Cetelem, schimbat recent dinfunctie, a coincis cu primul an de criza, cand cererea pentruimprumuturi s-a prabusit, restantele s-au dublat, iar soldulcreditelor acordate de companie a scazut cu circa 10%, potrivitunor estimari.

Daniel Boaje, 39 de ani, a fost inlocuit saptamana trecuta defrancezul Gilles Zeitoun, care anterior a ocupat pozitia dedirector general adjunct al Cetelem. Boaje a condus compania numaiun an si patru luni, fiind numit in septembrie 2008. El a fostprimul roman de la conducerea Cetelem, dar acum compania s-a intorsin mainile unui expat. Potrivit Cetelem, schimbarea a avut locdeoarece BNP Paribas are o noua strategie de dezvoltare inregiune.

Inceputul mandatului lui Boaje s-a suprapus peste primele lunide scadere puternica a cererii de credite din partea populatiei sia clientilor companii. Cetelem, companie a francezilor de la BNPParibas, acorda credite de nevoi personale, credite in magazin,auto si pe card. Potrivit celor mai recente date ale companiei,soldul creditelor acordate a scazut cu 10% fata de sfarsitul lui2008, cand a fost de 274 de milioane de euro.

In aceeasi perioada, rata restantelor s-a dublat, ajungand laaproximativ 10%. De altfel, Cetelem a vandut in cursul anuluitrecut mai multe pachete de credite neperformante catre compania defactoring Next Capital, potrivit datelor furnizate de ArhivaElectronica de Garantii Reale Mobiliare. In cursul lui 2009compania a inchis 30 de puncte de lucru, in special din magazinelepartenere, din cauza restructurarii unor retaileri. Numarulcreditelor acordate in magazine, principala activitate a companiei,s-a redus cu 37% anul trecut, potrivit celor mai recente datedisponibile. De asemenea, compania are in portofoliu peste 400.000de carduri, din care peste 70.000 au fost emise anul trecut.

Pe de alta parte, Boaje a continuat in timpul mandatului saudezvoltarea aplicatiei de acordare a creditelor online, introdusade predecesorul sau. Astfel, cei care vor sa contractezeimprumuturi de la Cetelem isi pot face calculele necesare pe sitesi pot primi o preaprobare a imprumutului. Actele necesare sunttrimise prin posta si tot prin posta clientul primeste contractulde creditare, iar banii sunt virati intr-un cont.

Companiile de credite de consum au fost puternic afectate decriza, cele mai recente date ale Bancii Nationale aratand caactivele IFN-urilor (institutii financiare nebancare, printre carese numara firmele de credite si cele de leasing) au scazut cu 1,3mld. euro in primele noua luni ale anului trecut, pana la 9,8 mld.euro.

Daniel Boaje nu a putut fi contactat ieri pana la inchidereaeditiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO