Bănci și Asigurări

BNR a absorbit tot excesul de lei de pe piata

BNR a absorbit tot excesul de lei de pe piata

Click pentru imaginea marita

05.06.2007, 19:30 12

BNR a atras ieri depozite pe o luna in valoare de 2,15 miliarde de lei, acceptand integral oferta venita din partea a zece banci comericale.
Aceasta este prima data de la sfarsitul anului trecut cand BNR sterilizeaza integral excesul de lichiditati de pe piata monetara. Decizia bancii centrale nu a determinat insa reactii sensibile pe piata. Dobanzile pe termen scurt au crescut marginal, pana la 7%-7,75% pe an, fata de niveluri de 7% pe an, in ziua precedenta. Pe piata valutara cursul a coborat usor, continuand insa tendinta din zilele precedente.
"In piata exista lichidati suficiente, din moment ce dobanzile nu au inregistrat variatii semnificative. In zilele urmatoare am putea sa vedem insa cresteri ale dobanzilor, daca unii jucatori nu si-au estimat corect fluxurile de trezorerie", a comentat un dealer.
Din decembrie trecut banca centrala a adoptat o politica de sterilizare partiala, in conditiile in care atunci dorea sa puna presiune pe lichiditati, pentru a scadea dobanzile. In luna mai BNR a organizat o singura astfel de licitatie, pe fondul mentinerii unui deficit de lichiditati pe piata, aparut inca de la sfarsitul lui aprilie.
Luna trecuta dobanzile pe termen scurt au inregistrat fluctuatii puternice, prabusindu-se de la niveluri de 20%, la inceputul lunii, pana la 1%, la sfarsitul perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii (pe 23 mai). Analistii considera ca volatilitatea ridicata a dobanzilor reflecta si managementul defectuos al lichiditatilor din partea unor jucatori.
Numarul de participanti la licitatia de ieri a fost relativ redus comparativ cu operatiunile similare precedente, cand urca spre 20. Ramane astfel de vazut daca in piata va aparea din nou o presiune pe atragerea de lichiditati, in conditiile in care multi jucatori nu au nici acum lei in exces. Pe piata valutara cotatiile au continuat sa coboare usor. Euro a incheiat ziua la 3,2590/3,2595 lei, cu jumatate de ban sub nivelul la care era cotat la inchiderea de vineri. Dealerii se asteapta ca scaderea cotatiilor sa continue, daca nu apar evenimente externe importante. Aprecierea leului are loc pe fondul unui sentiment regional pozitiv al investitorilor straini, insa monedele vecine s-au stabilizat in ultimele zile, inregistrand chiar unele pierderi saptamana trecuta.
BNR a calculat un curs de 3,2605 lei pentru un euro, cu 0,43 bani mai putin decat in ziua precedenta. Dolarul a pierdut 0,79 de bani, coborand pana la 2,4217 lei.
De la inceputul anului, leul a castigat aproape 3% in fata euro, la cursul oficial. Dupa aprecierile din ultimele zile, cursul s-a apropiat la numai jumatate de ban de minimul anului, inregistrat la jumatatea lunii mai, de 3,255 lei/euro. Aceste niveluri nu mai fusesera atinse din toamna anului 2002, cand leul se deprecia rapid fata de euro.
Ramane de vazut daca piata va avea putere sa impinga euro la noi minime.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO