Bănci și Asigurări

BNR a decis în şedinţa de politică monetară să menţină dobânda cheie la 7%. De ce nu reduce BNR dobânda în condiţiile în care economia frânează şi creditarea a scăzut puternic?

 BNR a decis în şedinţa de politică monetară să...

Autor: Mircea Nica

09.11.2023, 00:07 1847

Dobânda de politică monetară încă este destul de mult sub nivelul inflaţiei, care în luna septembrie se afla la 8,83%  Rata dobânzii pentru facilitatea de creditare a rămas la 8%, în timp ce rata dobânzii pentru facilitatea de depozit a rămas la 6%  BNR a decis să menţină şi nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Consiliul de administraţie al BNR a decis în şedinţa de miercuri 8 noiembrie să menţină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 7%, după ce ultima modificare operată de banca centrală a fost în luna ianuarie, când a majorat dobânda-cheie cu 0,25 puncte procentuale până la nivelul actual. De ce nu reduce BNR dobânda în condiţiile în care economia frânează şi creditarea a scăzut puternic.

Aurelian Dochia, analist economic, a explicat pentru ZF că menţinerea nivelului de dobândă de către BNR nu este o surpriză, iar toată lumea se aştepta la această decizie.

„Este de altfel în linie cu deciziile marilor bănci centrale din lume, inclusiv cu Banca Centrală Europeană, care au adoptat această poziţie de a menţine dobânda neschimbată, aşteptând să vadă ce se întâmplă în continuare pentru că este clar că bătălia cu inflaţia nu este încă câştigată. Din acest motiv băncile centrale sunt foarte prudente. Pe de-o parte nu vor să se grăbească să mărească în continuare dobânzile pentru că ar putea arunca economia într-o criză, dar pe de altă parte ştiu că presiuni inflaţioniste încă există şi trebuie să fie pregătite să răspundă acestora. Cred eu că decizia BNR era previzibilă“, a spus Aurelian Dochia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO