Bănci și Asigurări

BNR a imprumutat bancilor 9,78 mld. lei

26.10.2009, 23:18 11

BNR a acordat ieri bancilor comerciale un credit de 9,78miliarde de lei (2,2 miliarde de euro), permitandu-le astfel sa isirefinanteze portofoliile de titluri de stat, insa dobanzile pepiata au ramas la niveluri ridicate.

Astfel, desi BNR a injectat lei la o dobanda de 8% pe an,bancile isi imprumutau lei intre ele cu dobanzi de 9%-11% pe an,chiar pentru scadentele foarte scurte, de o zi. Analistii spun cacererea de lichiditati pe piata este ridicata, in conditiile incare inceputul unei noi perioade de rezerva vine dupa ce companiileau facut plati importante catre bugetul de stat, la sfarsitulsaptamanii trecute.

De data aceasta, BNR a oferit fondurile pe perioada standard, deo saptamana, dupa ce in prima jumatate a lunii utilizase scadentereduse, de doar doua zile, pentru a nu incuraja construirea unorpozitii speculative impotriva leului.

Pe piata valutara leul nu a reactionat. Cursul a continuat saoscileze in jurul palierului de 4,29 lei, pe fondul unor volumereduse de tranzactionare. "Nimeni nu se mai apropie de curs",comenteaza un dealer.

BNR a aratat in ultimele saptamani ca nu este dispusa satolereze cresterea euro peste 4,3 lei. La cursul oficial, euro ascazut ieri cu 0,17 bani, pana la 4,2877 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO