Bănci și Asigurări

BNR anticipează o scădere a creşterii economice în T1. Datele oficiale vor fi anunţate marţi, la ora 9, de Institutul Naţional de Statistică

BNR anticipează o scădere a creşterii economice în...

Autor: Cristian Hostiuc

15.05.2017, 17:59 470

Consiliul de Administraţie al BNR anticipează o uşoară decelerare a creşterii economice în T1 2017, conform minutei şedinţei board-ului BNR din 5 mai, publicată luni.

„Referitor la cele mai recente evoluţii, membrii Consiliului au apreciat că datele statistice disponibile prefigurează o uşoară decelerare a creşterii PIB în trimestrul I 2017, implicând, în condiţiile plasării ei peste valorile prognozate anterior, o deschidere relativ mai amplă a excedentului de cerere agregată. Totodată, ele indică consumul privat drept principal determinant al creşterii economice, relevantă din această perspectivă fiind menţinerea dinamicii înalte a volumului cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, comerţul auto-moto şi din servicii, în intervalul ianuarie-februarie. S-a sesizat că aportul formării brute de capital fix ar putea rămâne negativ, deşi în diminuare, date fiind prelungirea declinului construcţiilor inginereşti şi amplificarea considerabilă a dinamicii construcţiilor de clădiri rezidenţiale, posibil stimulată de accelerarea tendinţei de majorare a preţului locuinţelor. Şi contribuţia exportului net la dinamica PIB ar putea redeveni negativă în trimestrul I 2017”.

Institutul Naţional de Statistică va publica marţi dimineaţă la ora 9 datele semnal privind evoluţia economiei în T1, iar peste o lună vor fi anunţate datele dataliate.

Guvernul şi-a propus o creştere economică de 5,2% în acest an, dar este puţin probabil ca această ţintă să fie atinsă.

Principalii creditori ai României – Comisia Europeană, BERD şi FMI, anticipează o creştere economică cuprinsă între 4,2% şi 4,3%, în creştere faţă de estimările anterioare, dar sub prognoza guvernului.

Guvernul are nevoie de o creştere economică de 5,2% pentru a atinge deficitul bugetar de 3%, urmărit de analişti, bănci şi creditori.

În cazul în care guvernul constată că veniturile bugetare sunt sub program, cel mai probabil va tăia din cheltuielile pentru investiţii, ceea ce va afecta şi mai mult creşterea economică. În primul trimestru, veniturile bugetare au crescut cu 7%, la jumătate faţă de cât are nevoie guvernul. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO