Bănci și Asigurări

BNR anunţă oficial că ”se opune intenţiei grupului ungar OTP de a achiziţiona Banca Românească”. Motivele acestei decizii sunt secrete. Este o premieră în istoria BNR

BNR anunţă oficial că ”se opune intenţiei grupului...

Autor: Cristian Hostiuc

15.03.2018, 15:19 2865

Într-un fapt fără precedent, BNR a anunţat joi că se opune intenţiei grupului ungar OTP de a achiziţiona Banca Românească, divizia din România a grupului National Bank of Greece.

Uzual, BNR nu comunica niciodată aceste decizii, nici de aprobare, nici de respingere. Într-un comunicat dat publicităţii joi, BNR nu dezvăluie motivele pentru care a respins această achiziţie, susţinând că informaţiile obţinute în cursul exercitării atribuţiilor centrale în domeniul autorizării, reglementării ş supravegherii prudenţiale a instituţiilor de credite, sunt considerate secret profesional şi implică respectarea obligaţiie corelative de păstrare a confidenţialităţii, putând fi dezvăluite numai în condiţiile expres prevăzute de lege.

Vedeţi mai jos integral comunicatul oficial al BNR: 

Banca Naţională a României informează că în temeiul  Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea 227/2007, al Regulamentului BNR nr. 6/2008 privind începerea activităţii şi modificările în situaţia instituţiilor de credit, persoane juridice române şi a sucursalelor din România ale instituţiilor de credit din state terţe, precum şi al Regulamentului BNR nr 11/2007 privind autorizarea instituţiilor de credit, persoane juridice române, şi a sucursalelor din România ale instituţiilor de credit din state terţe, se opune intenţiei OTP Bank România SA de a achiziţiona o participaţie calificată directă (în proporţie de 99,28%), respectiv intenţiei OTP Bank Nyrt. de a achiziţiona o participaţie calificată indirectă (în proporţie de 99,28%), din capitalul social şi drepturile de vot ale Băncii Româneşti SA,  membră a Grupului National Bank of Greece.

Reiterăm faptul că, potrivit dispoziţiilor art.52 din Legea nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, informaţiile obţinute în cursul exercitării atribuţiilor băncii centrale în domeniul autorizării, reglementării şi supravegherii prudenţiale a instituţiilor de credit sunt considerate secret profesional şi implică respectarea obligaţiei corelative de păstrare a confidenţialităţii, putând fi dezvăluite numai în condiţiile expres prevăzute de lege.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO