Bănci și Asigurări

BNR: Avizam normele pentru ca bancherii nu au experienta

22.06.2007, 19:10 19

BNR a preferat sa avizeze normele de creditare ale bancilor comerciale si nu a acceptat varianta de a se limita la supravegherea aplicarii lor intrucat sistemul bancar nu a acumulat suficienta experienta.
"Am avut aceasta propunere din partea Asociatiei Romane a Bancilor, dar nu ne putem permite acum pentru ca nu avem suficienta experienta, iar echilibrul macroeconomic este inca fragil", a explicat Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, la International Banking Summer School 2007, organizata de Institutul Bancar Roman.
El a raspuns astfel unei interpelari a unui participant, care a aratat ca banca centrala a Australiei a optat pentru supravegherea aplicarii normelor elaborate de bancile comerciale, fara a le valida individual.
Georgescu a aratat ca deficitul de cont curent continua sa se adanceasca, investitiile straine directe finanteaza mai putin acest deficit si nu ar fi prudent ca bancile comerciale sa acorde imprumuturi fara anumite norme. Abia in urmatorii ani banca centrala va consolida cadrul de reglementari, astfel incat institutiile de credit sa se autoguverneze in limitele stabilite.
Georgescu a explicat ca procesul de elaborare a normelor de creditare este o "repetitie" pentru implementarea noilor reglementari de adecvare a capitalului, continute in acordul Basel II. Oficialul BNR a spus ca este "sigur" ca toate bancile locale vor fi pregatite sa adopte Basel II incepand cu ianuarie 2008, care este data limita pentru implementarea noului acord.
Trecerea treptata la noile reglementari se poate dovedi insa mai costisitoare pentru bancile comerciale, care vor fi supuse unei suprareglementari, a subliniat Petru Rares, presedintele Institului Bancar Roman. Cresterea costurilor administrative este in final transmisa catre client prin majorarea comisioanelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO