Bănci și Asigurări

BNR: Bancile pot trece cu bine peste eventuale socuri

BNR: Bancile pot trece cu bine peste eventuale socuri

Cristian Popa, viceguvernator al BNR

22.05.2007, 17:38 9

Banca Nationala nu a identificat riscuri sistemice care sa afecteze stabilitatea sectorului financiar in urma testelor de rezistenta la socuri realizate pentru editia din acest an a Raportului de stabilitate financiara, afirma Cristian Popa, viceguvernator al BNR.
"Rezultatele testelor sunt bune. Singura consecinta semnificativa a unor eventuale socuri ar fi ca profitabilitatea unor banci ar fi afectata", a declarat Popa. El spune ca editia din acest an a Raportului de stabilitate financiara ar urma sa fie publicata in cursul verii. BNR a elaborat anul trecut primul astfel de raport care, de asemenea, nu a indentificat vulnerabilitati semnificative in sectorul bancar.
Solvabilitatea sistemului bancar a continuat in primul trimestru trendul vizibil descendent pe care s-a inscris de la sfarsitul lui 2005. La 31 martie, indicatorul coborase la 15,82%, fata de 17,3% in decembrie 2006, respectiv 21,1% in decembrie 2005.
Bancile mari au inregistrat anul trecut cele mai mari scaderi ale indicelui de solvabilitate, in conditiile in care au mobilizat tot mai multe resurse pentru creditare. De la 1 ianuarie, pragul minim de solvabilitate acceptat de BNR a fost coborat de la 12% la 8%, conform standardului din Uniunea Europeana.
Pe de alta parte, bancile au reusit sa-si imbunatateasca profitabilitatea in primele doua luni ale acestui an: dupa corectia abrupta din 2006, rentablitatea capitalurilor proprii (ROE) a crescut de la 10,7% in decembrie, la 12,5% la sfarsitul lui februarie, adica foarte aproape de nivelul de 12,7% din decembrie 2005. Pe parcursul lui 2006, ROE la nivelul sectorului bancar a scazut de la 12,7% la 10,7%.
Corectia a avut loc pe fondul majorarii semnificative a capitalurilor proprii (pentru conformarea cu reglementarile stranse ale BNR privind creditarea in valuta), dar si a ingustarii vizibile a marjelor de dobanda, mai ales in prima jumatate a anului trecut. Ca urmare, numeroase banci au inceput sa puna accentul pe cresterea veniturilor din comisioane pentru a compensa scaderea marjei de dobanda, fiind de asteptat ca tendinta sa continue cu majorari ale comisioanelor existente si cu introducerea altora noi, inclusiv odata cu diversificarea serviciilor bancare. Totusi, veniturile bancilor sunt inca asigurate in mare parte de marjele de dobanda.
Popa spune ca banca centrala continua sa fie preocupata de viteza de crestere a creditului, desi a renuntat la o buna parte a restrictiilor de tip administrativ. De altfel, ponderea creditelor neperformante din sistemul bancar a crescut cu aproape jumatate de punct procentual in primele doua luni ale anului, de la 1,6% la 2,1% din capitalul propriu total al bancilor. Un nivel atat de ridicat nu a mai fost inregistrat de la sfarsitul lui 2004, in conditiile in care in decembrie 2005 a fost atins un minim de 1,4%.
Pe langa cresterea creditului, dinamica rapida a consumului este alimentata si de cresterea remiterilor. "Valoarea transferurilor din strainatate este mare si nu anticipam vreun declin. Ne asteptam sa avem in continuare intrari importante, insa cu toate acestea deficitul extern este mare", spune Cristian Popa. Totusi, Banca Nationala anticipeaza o stabilizare a deficitului de cont curent in anii urmatori, in ipoteza unei saturari a cererii de consum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO