Bănci și Asigurări

BNR bate palma cu proiectanţii din construcţii, ca să impulsioneze progresul investiţiilor. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: „Construcţiile sunt o componentă majoră a creşterii economice“

BNR bate palma cu proiectanţii din construcţii, ca să...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

07.04.2024, 10:37 3872

♦ Alexandru Fulga, preşedintele Patronatului Proiectanţilor în Construcţii, a reamintit că, în 2023, construcţiile au avut o pondere de 8% în PIB-ul României, susţinând jumătate din creşterea economică din întregul an ♦ „În România, problema majoră este birocraţia. Suntem într-o încleştare generalizată, creată de birocraţia care ne aduce extrem de multe probleme, inclusiv de personal“, a spus Cristian Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii.

Construcţiile sunt un domeniu-cheie în economie, trebuie să aibă acces la finanţare şi să găsească soluţii la problema forţei de muncă, pentru a asigura capacitatea de implementare a numeroaselor proiecte aflate în derulare cu fonduri publice, cu fonduri europene. Sunt ideile principale ale conferinţei care a marcat încheierea unui parteneriat între Banca Naţională a României (BNR) şi reprezentanţii industriei construcţiilor din România.

„Domeniul construcţiilor reprezintă acum în România o componentă majoră a creşterii economice. De aceea, situaţia din acest sector poate fi considerată un indicator important al stării economice generale a ţării. Deschidem azi o platformă de dialog cu reprezentanţii acestui sistem. Suntem interesaţi, la BNR, de elaborarea unor studii şi analize aprofundate despre evoluţiile şi situaţiile din acest domeniu. Parteneriatul pe care l-am încheiat cu Patronatul Proiectanţilor în Construcţii poate fi integrat în programe deja consacrate ale BNR dedicate mediului de afaceri, precum EconomicHub. Astfel de colaborări sunt ceva obişnuit pentru Banca Naţională. Ne-am asumat un rol important în dezbaterea economică“, a spus, în deschiderea conferinţei, Mugur Isărescu, guvernatorul BBNR, fără a explica însă concret în ce constă acest parteneriat.

El a contextualizat motivul întâlnirii amintind că sediul BNR se află în zona cunoscută drept Centrul Vechi al Capitalei, „cândva un adevărat «city»“, după cum a precizat Isărescu. Centrul vechi al Bucureştiului s-a transformat dintr-un cartier oriental al târgoveţilor într-un vibrant centru financiar-bancar, a adăugat el, cu 144 de bănci şi 14 societăţi de asigurare care au funcţionat în patrulaterul cuprins între cheiul Dâmboviţei, Calea Victoriei, bd. Elisabeta şi bd. Colţei (bd. I. C. Brătianu) în perioada interbelică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO