Bănci și Asigurări

BNR: Conversia creditelor din CHF în lei i-ar defavoriza în mod evident pe cei care au luat credite în lei sau în euro

Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei Stabilitate Financiară din BNR

Autor: Cristian Hostiuc

17.10.2016, 00:06 2205
Ziarul Financiar a solicitat BNR un calcul privind evoluţia în timp a unui credit luat în franci elveţieni (CHF), euro sau lei din 2006 până în prezent (30 septembrie 2016) şi ulterior până la scadenţă.

BNR a pornit de la un credit de 60.000 de euro echivalent în franci elveţieni sau lei pe o perioadă de 30 de ani cu un grafic de rambursare în anuităţi constante.

ZF vă prezintă calculele BNR, precum şi poziţia Băncii Naţionale în ceea ce priveşte posibilitatea conversiei creditelor luate în franci elveţieni la curs istoric. În cazul în care se va face această conversie, cei care vor pierde vor fi cei care au luat credite în lei şi în euro.

„O măsură precum conversia creditelor în CHF în lei la curs istoric ar defavoriza în mod evident debitorii care au contractat credite în lei sau în euro“, menţionează Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei Stabilitate Financiară din Banca Naţională a României.

 

Analiză a BNR privind creditele în franci elveţieni

Diferenţa semnificativă dintre ratele dobânzii la creditele în lei şi cele în franci elveţieni (CHF) a constituit un criteriu important în preferinţa pentru creditele în CHF. Astfel, cei care au contractat credit în CHF în perioada 2006-2008 au câştigat din diferenţialul de dobândă în primii 4-5 ani de la acordare, dar, ulterior, din cauza scăderii notabile a ratelor de dobândă pentru creditele în lei, au început să aibă rate lunare de plată mai mari comparativ cu debitorii care s-au împrumutat în moneda naţională sau în euro.

Spre exemplu, pentru un credit standard contractat în CHF în ianuarie 2006 în valoare de 60.000 echivalent euro, rata lunară de plată (prin­cipal şi do­bân­dă) în primii trei ani de la acordare era, în medie, mai redusă cu echi­va­len­tul a 200 de euro (respectiv 700 de lei, reprezentând 37 la sută) com­parativ cu un credit similar contractat în lei şi mai mică cu echi­valentul a aproximativ 50 de euro (respectiv 170 lei, reprezentând 12 la sută) faţă de un credit si­milar acordat în euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO