Bănci și Asigurări

BNR da semnalul pentru o noua scumpire a creditului in lei

BNR da semnalul pentru o noua scumpire a creditului in lei

Click pentru imaginea intreaga

27.03.2008, 18:08 9

BNR a decis din nou sa majoreze dobanda-cheie la lei, ducand-o la 9,5% pe an, in incercarea de a incetini viteza de crestere a creditului.
Pasul de jumatate de punct procentual de ieri reprezinta a patra majorare la rand a dobanzii de politica monetara, cresterea cumulata din octombrie si pana acum ajungand la 2,5 puncte procentuale. Decizia BNR afecteaza insa numai creditul in lei, care oricum se misca destul de incet, in timp ce cresterea finantarilor acordate de banci s-a bazat in ultimele luni in principal pe imprumuturi in valuta. Potrivit ultimelor date disponibile, creditul in valuta inregistra in ianuarie un ritm anualizat de crestere de 74% (calculat in euro), in timp ce imprumuturile in lei abia urcau cu 38%, in termeni reali. Astfel, o scumpire a creditului in lei face ca diferentialul fata de finantarile in valuta sa creasca, facandu-le mai atractive. Misu Negritoiu, directorul general al ING, a aratat recent ca si dupa deprecierea leului din ultimele luni creditele in euro tot raman mai ieftine decat cele in moneda locala. De altfel, BNR a decis la sedinta pe probleme de politica monetara din februarie sa majoreze cotele de provizionare la creditele in valuta (ceea ce ar trebui sa duca la o scumpire a acestora), insa aceste masuri intra in vigoare abia acum. Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, considera ca banca centrala nu va mai opera noi majorari de dobanda, insa ar putea sa opteze pentru adoptarea unor masuri administrative, dupa ce va vedea si efectele deciziei adoptate in februarie. Cat priveste impactul deciziei BNR asupra vitezei de crestere economica, el sustine ca influenta nu va fi semnificativa. "Sunt multe semnale care indica o crestere exceptionala a PIB in primul trimestru. Atat evolutia inflatiei cat si cresterea economica depind mai mult de anul agricol decat de turbulentele de pe pietele externe." Aceasta ar putea fi ultima majorare de dobanda din 2008, spun analistii. BNR continua sa reclame sprijin din partea politicii fiscale si de venituri, precum si intensificarea reformelor structurale pentru a asigura revenirea inflatia la un trend descendent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO