Bănci și Asigurări

BNR eliberează băncilor 1 mld. euro

BNR eliberează băncilor 1 mld. euro

Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR

Autor: Liviu Chiru, Ciprian Valentin Botea

31.03.2011, 23:59 36

Decizia surpriză a Băncii Naţionale de a reduce rezervele minimela valută de la 25% la 20%, prin care eliberează băncilor peste 1mld. euro, este interpretată de analişti ca un semnal pentruîncurajarea creditării şi indirect a economiei.

În general, creditele în valută sunt văzute ca o alternativăpentru susţinerea investiţiilor sau achiziţiilor imobiliare.

"Vedem decizia BNR ca pe o încercare de a sprijini creştereaeconomică pe fondul acumulării unor presiuni inflaţioniste carelimitează posibilitatea reducerii dobânzii-cheie", comentează EugenSinca, analist în cadrul BCR. BNR a menţinut dobânda-cheie la leula 6,25% pe an, nivel la care a îngheţat din mai anul trecut.

La rândul său, Florian Libocor, economistul-şef al BRD,consideră că banca centrală încearcă să transmită un mesaj pozitiv.Melania Hăncilă de la Volksbank consideră că băncile vor fistimulate astfel să devină mai agresive la creditare şi vor coborîdobânzile.

O altă posibilă interpretare - BNR pregăteşte terenul pentru onouă emisiune de obligaţiuni în valută a Finan­ţelor, aşa cum a maifăcut în 2009.

Oricum, oferta mai mare de euro pe piaţă ar trebui să se vadă şiîn curs. Totuşi, după anunţul deciziei, cursul nu a reuşit săgăsească o direcţie clară, jucătorii având opinii diferite despremişcarea BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO