Bănci și Asigurări

BNR manipuleaza piata dupa propriul plac

05.04.2001, 00:00 16



Piata valutara interbancara a fost ieri destul de linistita, cu exceptia finalului de sedinta cand in ring au aparut ceva mai multe ordine de vanzare si cotatiile au scazut usor. Potrivit dealerilor banca centrala a aparut indirect in piata , prin intermediul unei banci mari de stat, si a cumparat valuta.

"Nu a fost insa suficient pentru ca dupa anuntarea cursului oficial in piata au aparut ordine de vanzare si cotatiile au inchis sedinta la un nivel sub cel de la deschidere", a comentat un dealer.

La deschiderea sedintei primele tranzactii s-au facut la 27.620/27.625 lei/dolar, peste inchiderea din ziua precedenta, si la acest nivel piata a stat cateva ore. Inainte de anuntarea fixingului banca centrala a cumparat ascuns valuta din piata si cotatiile au ajuns la 27.624/27.627 lei/dolar.

Dupa anuntarea cursului oficial valabil pentru astazi, stabilit de BNR la 27.625 lei/dolar, in piata au aparut ordine de vanzare de valuta si cotatiile au intrat pe un trend usor ascendent. La inchidere ultimele tranzactii se faceau la 27.618 /27.623 lei/dolar.

"Piata a fost destul de linistita. Este drept ca nici nu prea s-au facut tranzactii in ringurile dolar-leu, ochii tuturor fiind indreptati catre piata euro/dolar", a comentat un dealer. Trendul ascendent urmat de cotatia leu/euro a continuat si ieri ajungand la 24.744 lei/euro.

La casele de schimb nu au avut loc modificari insemnate in evolutia cotatiilor, acestea osciland in intervalul 27.200-27.400 lei/dolar la cumparare, respectiv 27.500-27.700 lei/dolar la vanzare.

Piata monetara a fost extrem de linistita. Dobanzile la depozitele overnight au fost in jur de 45/51%, in timp ce pentru depozitele la saptamana s-au facut tranzactii pentru dobanzi de 44/50%.

BNR nu a fost prezenta pe aceasta piata. "S-au facut foarte putine tranzactii. Au fost doar cateva banci care au avut nevoie de lei", a mai adaugat un alt dealer.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO