Bănci și Asigurări

BNR menţine dobânda de referinţă la 7%, dar se teme de turbulenţele din sistemul bancar internaţional, de preţurile la legume şi de reducerea producţiei de petrol de către OPEC

BNR menţine dobânda de referinţă la 7%, dar se teme...

Autor: Claudia Medrega

05.04.2023, 00:08 1010

Riscuri la adresa economiei şi inflaţiei vin şi din turbulenţele în sistemele bancare din SUA şi Elveţia, alături de efectele războiului din Ucraina Şi penuria de legume din Europa şi reducerea livrărilor de petrol anunţată de ţările OPEC se regăsesc printre riscurile la adresa inflaţiei amintite de BNR.

Perspectiva „accelerării descreş­te­rii“ inflaţiei anuale în lunile următoare, în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu, în timp ce economia decelerează pronunţat în 2023 faţă de 2022, ca şi creditarea, a determinat BNR să men­ţină dobânda-cheie la 7% la cea de-a treia şedinţă de politică monetară din acest an.

Majoritatea analiştilor se aşteptau la menţinerea ratei-cheie la 7% în aprilie, ca şi în februarie, după ce la prima întrunire a boardului BNR din acest an, din ianuarie, rata-cheie a fost majorată până la 7% după cele opt creşteri operate în 2022. În ianuarie, BNR încetinise ritmul majorărilor, crescând dobânda-cheie cu doar 0,25 puncte procentuale (pp), de la 6,75% până la 7%, şi a renunţat şi la „controlul ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară“.

Rata anuală a inflaţiei a ajuns la 15,5% în februarie 2023, de la 15,1% în ianuarie, fiind sub nivelul din decembrie 2022, de circa 16,4% şi relativ în linie cu previziunile. Scăderea a fost determinată în principal de descreşterea amplă a dinamicilor preţurilor combustibililor şi energiei electrice, sub influenţa unor efecte de bază consistente şi a modificării începând cu 1 ianuarie 2023 a ca­racte­risticilor schemei de plafonare şi com­pensare a preţurilor la energie, susţine BNR.

„Potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflaţiei îşi va accelera probabil descreşte­rea în următoarele luni, în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu (februa­rie 2023), sub influenţa unor efecte de bază consistente şi a corecţiilor descendente ale cotaţiilor unor mărfuri, precum şi pe fondul modificării caracteristicilor schemelor de plafonare şi compensare a preţurilor la energie“, a transmis ieri BNR după şedinţa de politică monetară.

Nivelul ridicat la care au ajuns dobânzile este instrumentul băncilor centrale pentru a tempera inflaţia, dar înseamnă şi credit mai scump, consum încetinit şi frânare a creşterii economice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO