Bănci și Asigurări

BNR recomandă antreprenorilor şi bancherilor să nu uite lecţiile crizei precedente. Ce sectoare sunt mai riscante la creditare şi presează bilanţurile băncilor?

Tot firmele din construcţii sunt cele mai riscante pentru bănci, deşi rata de neperformanţă a coborât la 12% în T1. La polul opus sunt utilităţile, cu NPL de sub 1%. La creditele corporate în valută rata NPL este deocamdată mai scăzută, de 3%, vs NPL de 6% la lei

BNR recomandă antreprenorilor şi bancherilor să nu...

Autor: Claudia Medrega

18.07.2023, 19:00 2443

„Un volum ridicat al creditării în valută ar exacerba prin canalul riscului de credit impactul negativ al unei deprecieri resimţit la nivelul economiei. Sunt lecţii învăţate de la ultima criză financiară şi pe care atât antreprenorii, cât şi bancherii nu trebuie să le uite“, susţine BNR  Rata de neperformanţă aferentă expunerilor în valută se menţine deocamdată mai redusă faţă de cea a creditelor în lei la nivel agregat (3% faţă de 5,6%, martie 2023), mai accentuată la nivelul IMM (3,5% faţă de 6,67%), dar relativ similară în cazul corporaţiilor (2,3% faţă de 2,7%), arată datele băncii centrale  Pe total sector corporate, rata NPL era de 4,1% în T1/2023.

Companiile din construcţii au în continuare cel mai mare risc de credit, deşi au avut în ultimii ani ajustări consistente ale ratei creditelor neperformante (NPL - nonperforming loans). Pe de altă parte, creditele acordate companiilor de utilităţi au cea mai scăzută rată de neperformanţă, potrivit datelor BNR.

Concret, rata NPL în sectorul construcţiilor era de 11,6% în martie 2023, în timp ce în sectorul utilităţilor rata de neperformanţă era de doar 0,8%.

„Cele mai ridicate rate de neperformanţă, la nivelul lunii martie 2023, sunt înregistrate pentru sectorul construcţiilor (11,6% similar cu valoarea din luna martie 2022), al industriei extractive (6%, cu 10,3 puncte procentuale mai redusă în termeni anuali) şi cel al industriei prelucrătoare (5,7%, cu 2 puncte procentuale în scădere faţă de martie 2022). În schimb, sectorul utilităţilor înregistrează cea mai scăzută rată de neperformanţă pentru luna martie 2023 (0,8%, cu 2,1 puncte procentuale mai puţin faţă de martie 2022)“, menţionează BNR în cel mai recent raport asupra stabilităţii financiare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO