Bănci și Asigurări

BNR recomandă negocierea unor credite cu dobândă fixă, după ce milioane de români au luat credite cu dobândă variabilă

BNR recomandă negocierea unor credite cu dobândă...
09.12.2017, 13:00 980

Majoritatea împrumuturilor ipotecare şi a creditelor pentru companii au fost acordate la dobânzi variabile, ceea ce reprezintă un „factor agravant“ pentru stabilitatea financiară în condiţiile reluării ciclului de creştere a dobânzilor, susţine Liviu Voinea, viceguvernator al BNR.

În aceste condiţii, Banca Naţională apreciază că debitorii ar fi mai bine protejaţi dacă ar solicita în mai mare măsură con­trac­te de credite cu dobândă fixă, după cum a declarat Voinea.

Faţă de alte economii europene, în România este pre­do­mi­nan­tă dobânda variabilă. Acest tip de dobândă a fost bun în ulti­mii ani în care costul finanţării a coborât la minime istorice, de­oarece a însemnat scăderea poverii serviciului datoriei pen­tru de­bitori. „Mediul economic din ultimii ani, caracterizat de rate re­duse de dobândă şi de creşterea susţinută a creditului nou, cre­ează premisele acumulării de posibile vulnerabilităţi privind sus­tenabilitatea gradului de îndatorare atât prin canalul ban­car, cât şi al IFN, îndeosebi pentru debitorii cu venituri mai mici“.

Având în vedere că aproape 30% din debitorii cu credite ipotecare au venituri între salariul minim şi cel mediu, „o propor­ţie semnificativă a populaţiei înregistrează niveluri de îndatorare în­grijorătoare în cazul unor evoluţii adverse“, în opinia lui Voinea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO