BNR recomandă negocierea unor credite cu dobândă fixă, după ce milioane de români au luat credite cu dobândă variabilă

5 dec 2017 Autor: Claudia Medrega

Majoritatea împrumuturilor ipotecare şi a creditelor pentru companii au fost acordate la dobânzi variabile, ceea ce reprezintă un „factor agravant“ pentru stabilitatea financiară în condiţiile reluării ciclului de creştere a dobânzilor, susţine Liviu Voinea, viceguvernator al BNR.

În aceste condiţii, Banca Naţională apreciază că debitorii ar fi mai bine protejaţi dacă ar solicita în mai mare măsură con­trac­te de credite cu dobândă fixă, după cum a declarat Voinea.

Faţă de alte economii europene, în România este pre­do­mi­nan­tă dobânda variabilă. Acest tip de dobândă a fost bun în ulti­mii ani în care costul finanţării a coborât la minime istorice, de­oarece a însemnat scăderea poverii serviciului datoriei pen­tru de­bitori. „Mediul economic din ultimii ani, caracterizat de rate re­duse de dobândă şi de creşterea susţinută a creditului nou, cre­ează premisele acumulării de posibile vulnerabilităţi privind sus­tenabilitatea gradului de îndatorare atât prin canalul ban­car, cât şi al IFN, îndeosebi pentru debitorii cu venituri mai mici“.

Având în vedere că aproape 30% din debitorii cu credite ipotecare au venituri între salariul minim şi cel mediu, „o propor­ţie semnificativă a populaţiei înregistrează niveluri de îndatorare în­grijorătoare în cazul unor evoluţii adverse“, în opinia lui Voinea.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.12.2017

 
Cuvinte cheie:
BNR
, credite
, dobanda fixa
, recomandare
, negociere
, dobanzi
, venituri
, indatorare
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Închide