BNR: Românii cu credite ipotecare în lei din 2006 au plătit mai mult decât cei care au în franci

10 mar 2016 Autor: Liviu Popescu

Un debitor care a contractat un credit ipotecar de echivalentul în lei a 60.000 de euro a plătit până în 2015 mai mult decât cel care a ales să se împrumute în euro sau în franci elveţieni, reiese dintr-o prezentare a vicegu­vernatorului BNR Liviu Voinea făcută la o conferinţă a Comisiei Europene.

Dobânda medie pentru un credit imobiliar în lei era la finele anului 2006 de aproximativ 12% pe an, în timp ce în prezent a coborât la 4% pe an.

De altfel, ZF a scris în ianuarie 2015, după aprecierea francului elveţian, că cei cu franci care au pariat pe franc pentru a-şi achiziţiona o locuinţă au plătit, paradoxal, rate mai mici decât cei cu credite în lei.

Ratele lunare la creditele ipotecare în lei vor creşte cu 44%, de la 670 de lei la aproape 980 de lei, dacă se va adopta legea dării în plată în forma actuală, reiese din prezentarea lui Voinea. Pe segmentul în euro, ratele se vor majora cu 42%, de la 800 de euro la 1.140 de euro.

Totodată, dacă băncile vor majora avansul la 35% din valoarea creditului, un debitor va strânge aceşti bani în opt ani, faţă de o perioadă necesară de aproape patru ani în prezent, la un avans de 15%. Pentru Prima casă, avansul de 5% necesar pentru un credit de echivalentul în lei a 60.000 de euro este strâns într-un an.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.03.2016

 
Cuvinte cheie:
BNR
, Liviu Voinea
, credite ipotecare
, lei
, franci
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide