Bănci și Asigurări

Bogdan Alexandrescu, CEC Bank: Soldul creditelor acordate de bancă în sectorul agricol a crescut cu 40% în perioada iunie 2022/iunie 2023, la aproape 4,7 mld. lei, şi estimez că vom atinge 5 mld. lei până la sfîrşitul anului

ZF Investiţi în România-Craiova

Bogdan Alexandrescu, CEC Bank: Soldul creditelor acordate...

Autor: Cristina Bellu

23.10.2023, 15:50 117

Soldul creditelor acordate de CEC Bank pentru sectorul agricol în perioada iunie 2022-iunie 2023 s-a majorat cu 40% până la aproape 4,7 miliarde lei, şi poate să atingă 5 mld. lei până la sfârşitul acestui an, potrivit lui Bogdan Alexandrescu, director Direcţia AGRI în cadrul CEC Bank.

“Băncile finanţează mult sectorul alimentar. La CEC, 1 din 5 credite noi este în industria agroalimentară. Sistemul bancar, per total, a crescut în 2022 cu 5 miliarde de lei, sold de credite, de la 23,5 miliarde lei, la 28,5 miliarde lei. CEC-ul a avut creştere de 25%. Din iunie 2022/iunie 2023, soldul creditelor în agricultură la CEC a crescut cu 40%, adică a ajuns la 4,6-4,7 miliarde de lei şi estimez că ne vom duce în 5 miliarde de lei”, a spus Bogdan Alexandrescu prezent luni la evenimentul ZF Investiţi în România organizat la Craiova.

Alte declaraţii:

♦ Agricultura României a evoluat foarte mult în ultimii ani. În 2009, producţia medie la grâu era de 2 tone, iar acum este la 5 tone. Anul acesta am văzut producţii medii la rapiţă de peste 5 tone. Sunt multe fabrici care taie sute de porci pe zi şi care vând în toate hipermarketurile. Este adevărat, suntem unul dintre cei mai mari exportatori de materie primă atunci când vorbim de cereale din UE şi importăm produse finite, Cred că suntem unul dintre cei mai mari importatori de produse congelate din UE, dar există şi soluţii.

♦ Referitor la producţia de porci- din calculele noastre, creştem în jur de 4,3 milioane de porci în România, iar consumul se apropie de 9 milioane. În acest context, aş face un plan pe acest segment al agriculturii plecând de la consum. Trebuie să gândim de la început de câte ferme avem nevoie pentru a acoperi un astfel de consum, câte abatoare.

♦ La fel, dacă pornim de la cultura mare şi o analizăm- în 2009 nu aveam sisteme de irigaţii, iar acum au început să apară investiţii în această zonă. În plus există aproape 15 mld. euro fonduri de investiţii în programul 2023-2028 din acre 10 mld. euro vor fi plăţi directe şi 5 mld. vor fi investiţii în digitalizare, tehnologie. Vor fi şi 400 mil. euro pentru irigaţii.

♦ Trebuie să existe un plan pe fiecare subsegment, indifierent dacă vorbim despre porci, legume, grâu, rapiţă, etc, astfel încât să avem suficientă materie primă în toate zonele. Cred că ar trebui să existe un parteneriat public-privat, inclusiv cu băncile, pentru dezvoltarea segmentelor din industria agro-alimentară.

♦ Şi noi, încercăm tot timpul să fim flexibili. Ne ducem pe fiecare subdomeniu, şi încercăm să ne adaptăm, să vedem unde am putea să investim astfel încât productivitatea agricultorului să crească.

♦ Cei din industrie ar trebui să-şi exprime punctul de vedere şi la bănci şi la stat. Să spună ce ar trebui făcut. Toate lucrurile trebuie puse pe hârtie. Trebuie să ne concentrăm pe domeniile în care există consum.

♦ O problemă a României este că are produse foarte gustoase în multe zone din ţară, dar nu ştie aproape nimeni de ele. Nu există investiţii în marketing. Ar fi bine să avem o casă în care agricultorul să se poată dezvolta.

♦ Dacă toată această industrie s-ar dezvolta, soldul creditelor care acum este la peste 30 de miliarde de lei, ar ajunge la 60-70 de miliarde de lei. Sunt convins că agricultura este un domeniu important nu numai pentru bănci, ci pentru toată România.

♦ Cel mai bun an a fost 2021- 33 milioane de tone de cereale, 2022 – 23-24 milioane tone de cereale, iar 2023 ajungem la în jur de 27 milioane de tone de cereale, în principiu din cauza culturilor de toamnă, cele de primăvară nu au fost senzaţionale. Cred că şi acest lucru se va putea regla prin tehnologie, prin irigaţii. Trebuie să existe investiţii în tehnologie, în tot ceea ce înseamnă lucrurile care îmbunătăţesc activitatea.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO