Bănci și Asigurări

BRD a facut profit net de 70 mil. euro in T1

BRD a facut profit net de 70 mil. euro in T1

Patrick Gelin, presedintele BRD, spune ca trimestrul unu a adus un climat dificil pe piata bancara, prin inasprirea conditiilor de finantare, insa cresterea creditului de retail si atragerea de noi clienti au facut ca rezultatele sa fie conforme cu tintele planificate.

15.05.2008, 19:26 10

BRD, a doua mare banca de pe piata, a castigat 70 de milioane de euro in trimestrul I, cu peste 37% mai mult decat profitul net inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut. Exprimata in lei, majorarea a fost de 54%, pana la 259 mil. lei, in conditiile deprecierii leului cu peste 9%.
Rentabilitatea fondurilor proprii (ROE) a fost de 31%, fata de 30% in trimestrul I 2007.
"Banca a reusit sa performeze intr-un climat dificil, caracterizat de inasprirea conditiilor de piata, creditarea fiind si de aceasta data motorul cresterii. Rezultatele primului trimestru sunt conforme cu asteptarile noastre. Ele confirma inca o data validitatea strategiei noastre de dezvoltare durabila si rentabila", comenteaza Patrick Gelin, presedintele BRD.
El spune ca banca a inregistrat majorari importante ale volumelor de creditare atat pe corporate - 41%, cat si pe retail - 47%, "cu un accent suplimentar pe retail si IMM-uri".
Cresterea pe retail a fost sustinuta si de atragerea a 130.000 de clienti noi in primele trei luni ale anului. "Acest aspect ne intareste pozitia pe piata clientelei de persoane fizice", afirma Gelin. BRD avea la sfarsitul lunii martie circa 2,4 milioane de clienti activi, respectiv care au efectuat cel putin o operatiune in ultimele trei luni.
Totalul activelor bancii a urcat la 11 miliarde de euro. Creditele acordate clientelei au insumat aproape 7,5 mld. euro, in crestere cu 44% fata de nivelul atins la 31 martie 2007, in timp ce depozitele atrase au depasit 7,2 mld. euro, in crestere cu 33%. Razvan Voican, Andrei Chirileasa
Gelin remarca mentinerea trendului de majorare a ponderii comisioanelor in venitul net bancar, de la 38,3% in martie 2007 la 41% in martie 2008.
De asemenea, ponderea cheltuielilor generale in venitul net bancar a coborat de la 48,2% la 44,6%, desi a continuat deschiderea de unitati, insa nivelul este cu un punct mai sus fata de sfarsitul lui 2007.
In conditiile majorarii dobanzilor mai intai la credite, banca si-a majorat cu 34% castigul obtinut din marja de dobanda fata de trimestrul I 2007, pana la 321 mil. lei, in timp ce venitul net din comisioane a urcat cu 49%, pana la 283 mil. lei. In acelasi timp, cheltuielile s-au majorat cu numai 29%, pana la 308 mil. lei, generand o crestere a rezultatului brut din exploatare cu 49%, la 382 mil. lei.
"Cred ca rezultatele BRD sunt in linie cu asteptarile. Ca aspecte pozitive as remarca profitabilitatea care ramane in continuare buna si controlul bun al riscurilor. Pe de alta parte, cresterea profitului a venit pe fondul unei cresteri mai prudente, sub cresterea pietei. Parerea mea este ca au fost mai putin agresivi pe partea de retail si credite de consum pentru a gestiona mai bine riscurile. Per ansamblu, cred ca perceptia va fi pozitiva si imi mentin recomandarea de cumparare pentru actiunile BRD", a comentat pentru ZF Florin Ilie, directorul departamentului piete de capital al ING Bank.
Valoarea creditelor acordate persoanelor fizice a urcat cu 6% fata de nivelul de la sfarsitul lui 2007, respectiv cu 47% fata de 31 martie 2007, cele mai vandute fiind creditele de consum, insa au crescut si creditele imobiliare. In acelasi timp, depozitele de retail atrase au urcat cu 1% in trei luni, respectiv cu 48% fata de trimestrul I 2007. Volumul creditelor corporate s-a majorat cu 41% comparativ cu martie 2007, insa resursele atrase de la clientii companii au scazut cu 1%.
Actiunile BRD au continuat ieri sa urce la Bursa, pe o miscare generata marti de rezultatele bancii-mama, Societe Generale. Pretul a ajuns la 22,1 lei, cu 3,27% peste inchiderea de marti, insa a recuperat mai putin de jumatate din pierderea suferita in primele doua luni ale anului. Nivelul maxim al zilei a fost de 22,3 lei pe actiune, fata de 21,3 lei la deschidere. Capitalizarea bursiera a BRD se ridica la circa 4,2 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO