Bănci și Asigurări

BRD-SocGen a vandut vineri primele credite de consum "relaxate"

BRD-SocGen a vandut vineri primele credite de consum "relaxate"

Sorin Popa

04.06.2007, 18:36 35

BRD-SocGen a inceput sa vanda primele credite de consum pentru care rata poate reprezenta pana la 70% din veniturile nete lunare ale debitorului.
Odata cu lansarea noii oferte, construita dupa norme proprii, BRD a introdus un credit pentru investitii imobiliare cu dobanda fixa in primul an de 5,75%, la euro. Dobanda poate creste cu cel mult un punct procentual, in functie de profilul de risc al clientului. Incepand din anul doi, dobanda este variabila, fiind calculata in functie de EURIBOR, la care se adauga o marja cuprinsa intre 2,5% si 2,75%, in functie de nivelul avansului adus de client si de durata de creditare.
Aportul clientului la finantarile imobiliare poate sa scada pana la 0%, insa in acest caz este necesar sa aduca garantii reale substantiale, care sa depaseasca valoarea creditului. Gradul de indatorare de 70% se aplica tuturor clientilor, indiferent de nivelul veniturilor.
BRD-SocGen este a doua banca din sistem dupa Alpha Bank care obtine de la BNR avizul pentru a incepe creditarea dupa norme proprii. Circa 20 de banci au depus la BNR norme proprii pentru avizare, de la publicarea noului Regulament pentru creditarea persoanelor fizice, la inceputul lui martie.
Sorin Popa, director general adjunct al BRD-SocGen, spune ca normele de creditare trebuie sa cuprinda elemente de prudentialitate, mai ales ca o parte dintre bancile mici tind sa ignore riscurile aferente finantarii populatiei.
"Unele banci mici nu tin cont de riscurile creditarii populatiei si este normal ca BNR sa intervina pentru ca banca centrala are ca obiectiv mentinerea prudentialitatii. Este foarte normal sa iei in calcul si cheltuielile unei familii pentru ca populatia prezinta riscuri de neplata si trebuie sa existe norme prudentiale", a afirmat, Sorin Popa, citat de Mediafax. La nivelul creditarii populatiei au fost observate in piata fraude, cat si cresterea creditelor neperformante.
O serie de bancheri si-au manifestat nemultumirea fata de aborarea BNR in avizarea normelor, subliniind ca nu exista un termen clar pentru obtinerea avizului. Posibilitatea ca unii jucatori sa inceapa creditarea dupa norme proprii mai devreme decat ceilalti duce la distorsionarea concurentei, afirma unii bancheri. Popa apreciaza ca anumite institutii de credit ar putea sa nu elaboreze propriile norme, ceea ce le-ar permite sa acorde mai usor finantari persoanelor cu venituri foarte mici.
Potrivit noilor norme de creditare ale BRD, pentru stabilirea capacitatii de indatorare a clientului, veniturile lunare sunt ajustate cu un cos de subzistenta. Banca a acceptat nivelul recomandat de BNR pentru valoarea acestui cos, de 735 de lei, pentru o familie de trei persoane. Valoarea cosului variaza proportional cu numarul membrilor familiei.
"Noile norme penalizeaza clientii cu venituri mici. Gradul de acceptare a acestora este acum foarte redus", a declarat pentru ZF Lucian Cojocaru, directorul departamentului comercial in BRD-SocGen. El spune ca in noile conditii clientii au mai multe sanse sa obtina finantari daca se cumuleaza veniturile mai multor membri ai familiei, intrucat la nivel individual capacitatea de indatorare este redusa.
Alpha Bank, care a inceput creditarea dupa norme proprii la jumatatea lunii trecute, a inregistrat o scadere a numarului de clienti eligibili pentru creditare. In schimb, volumul total al finantarilor acordate a crescut, in conditiile in care au fost acordate credite mai mari clientilor cu venituri importante.
Noile credite ale BRD sunt disponibile de vineri in sucursale, insa pe site-ul de Internet nu fusesera actualizate conditiile de finantare pana duminica dupa amiaza. Banca a publicat doar conditiile de dobanda privind noul credit imobiliar in euro. Vechile credite, concepute dupa normele BNR, au fost scoase din oferta. Cojocaru spune ca s-a acordat mai multa atentie ofertei de credite in valuta, intrucat finantarile imobiliare (credite ipotecare sau de nevoi personale cu garantate cu ipoteca) sunt contractate in proportie de peste 90% in euro.
Dana Demetrian, directorul departamentului de gestiune produse si riscuri, a explicat ca banca poate decide sa aplice o politica mai restrictiva, atat de dobanda, cat si de comisoane in functie de profilul clientului.

Lucrari la sistemul de carduri

Sistemul de carduri al BRD-SocGen va fi oprit in noaptea de luni, 4 iunie spre marti, 5 iunie, intre orele 23.00 si 5.00. Sistemul a fost oprit si in noaptea de duminica spre luni, fiind programate lucrari pentru cresterea nivelului de "securitate preventiva". Retele de ATM si POS, precum si cardurile emise de BRD nu vor putea fi utilizate in intervalele anuntate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO