Bănci și Asigurări

Brokerii de pensii ar putea face transferuri, dar numai cu semnatura notarului

21.12.2008, 15:58 25

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) ar putea decide sa le permita brokerilor de pensii sa participe in continuare la transferul de clienti intre fondurile obligatorii (pilonul II), dar numai daca cererea de transfer este legalizata de un notar, a declarat directorul general al CSSPP, Cristian Rosu.
In octombrie, Comisia a lansat in dezbatere publica o norma care le interzicea brokerilor de pensii si altor intermediari sa se implice in procedura de transfer, forma finala a acestui act urmand sa fie adoptata la inceputul anului viitor. Excluderea brokerilor a fost propusa deoarece au fost cazuri in care cererile de transfer erau falsificate.
De asemenea, unii brokeri le prezentau clientilor argumente false pentru a-i convinge sa treaca de la un fond la altul, fara a le aduce beneficii reale.
"Vom discuta aceasta norma intr-o sedinta de consiliu din ianuarie si este probabil sa decidem ca brokerii sa poata participa la transfer, dar numai daca cererea este legalizata de notar", a spus Rosu.
Brokerii de pensii au criticat dur aceasta norma, spunand ca infrastructura administratorilor de pensii, care nu sunt prezenti cu unitati in toata tara, nu le permite clientilor sa afle detalii despre fondurile existente pe piata. Aici, spun ei, intervin brokerii, care le prezinta avantajele si dezavantajele fiecarui fond.
Pe de alta parte, mai multi administratori de pensii considera ca ar putea fi oportuna excluderea brokerilor de la transfer.
"E dreptul unui individ sa decida la ce fond vrea sa se transfere. In practica, sunt brokeri care isi trimit agentii sa convinga oamenii sa se transfere invocand tot felul de motive", spune Besim Jawad, directorul general al Interamerican Pensii. "Ni s-a intamplat ca un broker sa ii spuna unui client sa se transfere deoarece societatea Interamerican nu mai exista. Vrem ca lucrurile sa fie asa? Normal ca nu", adauga el.
Cele 14 fonduri de pensii de pe piata au peste 4,46 milioane de clienti, insa lunar angajatorii nu vireaza contributii pentru aproximativ un milion din ei. De la lansarea sistemului de pensii private obligatorii, doar cateva mii de persoane s-au transferat de la un fond la altul. Companiile de pensii estimeaza ca transferurile ar putea continua si in urmatorul an sau doi, dar ca dupa aceasta piata se va stabiliza.
In tari vecine ca Polonia si Ungaria, transferul participantilor de la un fond de pensii la altul se poate face si prin intermediul brokerilor.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO