Bănci și Asigurări

Bugetul consolidat al statului la şase luni: venituri în minus cu 2% şi cheltuieli plus cu 5,5%

Bugetul consolidat al statului la şase luni: venituri...

Autor: Iulian Anghel

25.07.2016, 19:50 586

Veniturile bugetului general consolidat au scăzut în primele şase luni din an cu 2% faţă de perioada similară a anului trecut, în special din cauza reducerii veniturilor din TVA cu 9,5% şi a sumelor primite de la UE cu 75%.

În aceeaşi vreme, cheltuielile au crescut cu 5,5% la şase luni, an/an, ca urmare a majorării cheltuielilor de personal cu 10,7% şi a cheltuielilor sociale cu 8%.

Astfel, bugetul a trecut la un deficit de 0,5% din PIB (3,8 miliarde de lei), faţă de un deficit de 0,1% din PIB în mai.

Deficitul bugetar este însă cu 1,4% din PIB sub cel programat pe primele şase luni din an, din cauza neefectuării, foarte probabil, a unor cheltuieli de investiţii programate, în condiţiile în care s-au redus sumelor primite de la UE.

Finanţele arată că au cheltuit în şase luni pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, 11 miliarde de lei, respectiv 1,5% din PIB, cu 15% mai mari comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Însă nu spun cum sunt ele faţă de programare.

Veniturile bugetului general consolidat au fost de 108 miliarde de lei (14,3% din PIB). Au crescut încasările din impozitul pe profit (Ă12,5%), accize (Ă7,7%), contribuţii de asigurări sociale (Ă6,3%), impozitul pe salarii şi venit (Ă2,3%), precum şi din taxa pe utilizarea bunurilor (Ă15,5%).

Încasările din TVA au scăzut cu 9,5%, un procent anticipat, de altfel, în urma reducerii taxei.

Celtuielile totale au fost de 112 miliarde de lei, în creştere cu 5,5% an/an.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 1,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, creştere mai mare înregistrându-se la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, de 11,1%.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO