Bănci și Asigurări

Business Internaţional. Cine a profitat de pe urma dobânzilor ridicate? FT: Marile bănci europene se pregătesc să întoarcă 120 mld. euro către acţionari prin dividende şi răscumpărări de acţiuni, generând cele mai mari randamente de mai bine de 15 ani

Business Internaţional. Cine a profitat de pe urma...

Autor: Alex Ciutacu

27.02.2024, 17:00 60

♦ ÃŽn ultimii doi ani, băncile europene au reuÅŸit să obÅ£ină câştiguri excepÅ£ionale de 100 mld. euro din ecartul dintre dobânda încasată la credite ÅŸi dobânda plătită la depozite â™¦ Cele mai mari bănci europene listate la bursă au anunÅ£at dividende de circa 74 mld. euro ÅŸi răscumpărări de acÅ£iuni în valoare de 47 mld. euro, reprezentând randamente cu 54% mai mari faţă de 2022 ÅŸi cu mult peste orice an din 2007 până acum, conform cifrelor agregate de UBS â™¦ ZF a scris recent că ÅŸi în România băncile au ajuns să facă profit record de aproape 14 mld. lei (2,8 mld. euro) în 2023 în condiÅ£iile în care au obÅ£inut un câştig suplimentar din dobânzi de 24 mld. lei (4,8 mld. euro), având în vedere că au încasat venituri din dobânzi la credite de peste 43 mld. lei (8,6 mld. euro), mai mult decât duble faţă de cheltuielile cu dobânzile la depozite, de 19 mld. lei (3,8 mld. euro).

Marile bănci europene se pregătesc să întoarcă 120 de miliarde de euro către acţionari după rezultatele obţinute de sistemul bancar în 2023 pe fondul dobânzilor ridicate, potrivit FT. În ultimii doi ani, băncile europene au reuşit să obţină câştiguri excepţionale de 100 mld. euro din ecartul dintre dobânda încasată la credite şi dobânda plătită la depozite, conform sursei citate.

Şi în România băncile au ajuns să facă profit record de aproape 14 mld. lei (2,8 mld. euro) în 2023 în condiţiile în care au obţinut un câştig suplimentar din dobânzi de 24 mld. lei (4,8 mld. euro), având în vedere că au încasat venituri din dobânzi la credite de peste 43 mld. lei (8,6 mld. euro), mai mult decât duble faţă de cheltuielile cu dobânzile la depozite, de 19 mld. lei (3,8 mld. euro), după cum a scris ZF recent.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ÅŸtiri
AFACERI DE LA ZERO