Bănci și Asigurări

Cardurile de credit cu dobânzi de 25% dau „rateuri“ de 530 mil. lei

Sursa foto - Shutterstock

Sursa foto - Shutterstock

Autor: Anelis Baciu, Sorin Pâslaru

17.10.2014, 00:08 1175
Bancherii au în portofolii împrumuturi neperformante în valoare de 530 mil. lei din cardurile de credit, multe vândute în trecut ca alternativă la creditele de consum, potrivit datelor din raportul anual de stabilitate financiară al BNR.

Peste 90% din stocul de neperformante este generat de cardurile de credit în lei, în timp ce deţinătorii de carduri în valută au restanţe la plată de 32 mil. lei. „Înregistrarea unei rate de neperformanţă mai ridicată pentru cardurile de credit este o situaţie normală, având în vedere profilul de risc al produsului. Informarea continuă a clientilor este însă esenţială pentru dezvoltarea sustenabilă a creditării“, a declarat Mihai Pătrulescu, senior economist al UniCredit.

Rata de neperformanţă se situează la 16% în cazul cardurilor de credit în lei, în timp ce la valută neperformanţa este de 23%. Cardurile de credit sunt produsul de finanţare care a generat cele mai multe probleme băncilor, având rata de neperformanţă cea mai ridicată. Rata de neperformaţă din sistemul bancar este de sub 20%.

Dobânda medie la un card de credit standard cu o limită de credit de 5.000 de lei ajunge la aproximativ 25% pe an, faţă de 12% în cazul creditelor de consum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO