Bănci și Asigurări

Carpatica investeste in asigurari

28.12.2004, 00:00 7



Banca Comerciala Carpatica (BCC) Sibiu intentioneaza sa preia pozitia majoritara in capitalul societatii de asigurari Carpatica Asig pana la sfarsitul lui 2006, prin majorari succesive de capital care vor presupune o investitie de ccirca doua milioane de dolari.



BCC a intrat recent in actionariatul societatii de asigurari Carpatica Asig prin cumpararea unui pachet de 5% din actiuni, valoarea tranzactiei fiind estimata la aproximativ 10 miliarde de lei. Banca a notificat BNR in privinta acestui demers.



"In perspectiva aderarii la Uniunea Europeana, societatile de asigurare vor fi nevoite sa isi majoreze capitalul social. Practic, banca va prelua controlul Carpatica Asig prin majorari succesive de capital. Afilierea la grupul Carpatica va consolida societatea de asigurari si va permite furnizarea de produse integrate, care vor valorifica experienta ambelor institutii", a declarat Nicolaie Hoanta, presedintele bancii, citat de Mediafax.



Presedintele bancii a estimat valoarea tranzactiei la aproximativ 10 miliarde lei, pret care poate varia in functie de rezultatul negocierilor cu actionarii Carpatica Asig dispusi sa vanda.



"Calculat conform activului net al societatii, pachetul de 5% din compania de asigurari poate fi evaluat la circa 10 miliarde lei, dar vom cunoaste pretul final dupa finalizarea discutiilor", a spus Hoanta.



Operationala pe piata asigurarilor din anul 1996, Atlassib are un capital social de 51 miliarde lei, actionariatul fiind format, la inceputul lunii august, din Atlassib SRL - 85,94%, Transcar SRL - 10,93%, precum si alte persoane fizice si juridice - 3,1%.



Valoarea primelor subscrise la Carpatica Asig a atins, la sfarsitul lunii iunie, 258,85 miliarde lei (6,4 milioane euro), nivel superior primului semestru al anului 2003 cu 70%, in timp ce incasarile au crescut cu 24,5%, pana la 176,1 miliarde lei.



In intervalul analizat, rezultatul net s-a diminuat de la 565 milioane lei la 102 milioane lei, pe fondul reducerii profitabilitatii activitatii pe segmentul asigurarilor generale.



Conform raportului anual al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), societatea a subscris, anul trecut, prime in valoare de 283,7 miliarde lei si a consemnat un profit net de 100 milioane lei. Atlassib s-a plasat pe locul 12 in clasamentul companiilor care practica asigurari generale.



Conducerea societatii si-a propus pentru acest an venituri din prime incasate de 335,34 miliarde lei, la un total al subscrierilor de 365,45 miliarde lei, si un profit net de 512 milioane lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO