Bănci și Asigurări

Câţi bani cheltuiesc românii cu cardul în magazine

Câţi bani cheltuiesc românii cu cardul în magazine

Autor: Liviu Popescu

22.11.2014, 18:09 257

Numărul plăţilor efectuate cu cardurile la comercianţi din ţară sau din străinătate a crescut cu 18% în primele nouă luni ale anului, la 155 milioane de tranzacţii, valoarea medie fiind de 142 de lei. Valoric, plăţile cu cardul la POS-uri au totalizat 22 miliarde lei (5 mld. euro), în creştere cu 16%. 

Retragerile de cash de la bancomate reprezintă în continuare însă cea mai mare pondere din sumele cheltuite cu cardul, cei mai mulţi români păstrând obiceiul de a goli conturile în ziua de salariu şi de a face plăţi cash, în multe cazuri pentru că plata cu cardul este imposibilă.

Valoarea retragerilor de la bancomate a crescut mai lent, respectiv cu 7%, dar acestea reprezintă în continuare 80% din totalul tranzacţiilor cu carduri. Sumele retrase de pe carduri au ajuns la 92 miliarde de lei (21 mld. euro) în primele nouă luni, cu 6 mld. lei peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR.

La sfârşitul lunii septembrie, băncile aveau un portofoliu de 10,6 milioane de carduri active, în scădere cu 765.000 de unităţi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar statistic asta înseamnă că în România există un card la fiecare două persoane. În realitate însă multe persoane au în portofel două sau chiar mai multe carduri, în timp ce alţii nu deţin niciun card.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO