Bănci și Asigurări

CDS-urile Romaniei coboara la cel mai mic nivel din octombrie 2008

CDS-urile Romaniei coboara la cel mai mic nivel din octombrie 2008
26.07.2009, 19:24 313

Perceptia de risc asupra Romaniei reflectata in cotatiile CDS-urilor a atins la sfarsitul saptamanii trecute cel mai bun nivel inregistrat din octombrie 2008, costul asigurarii impotriva riscului de default coborand la 2,83 puncte procentuale, dupa ce recent urcase la aproape 4 puncte.

Chiar daca nu a avut loc vreo ameliorare a situatiei macroeconomice, Romania beneficiaza de imbunatatirea sentimentului investitorilor fata de Europa Centrala si de Est, insa mai putin decat alte tari din regiune.

De exemplu, CDS-urile Ungariei au coborat la 2,75 puncte procentuale, iar forintul s-a apreciat cu aproape trei puncte fata de euro saptamana trecuta, in timp ce leul s-a aflat sub o presiune vizibila de depreciere pana joi-vineri, astfel ca revenirea a fost modesta in comparatie cu celelalte monede din regiune. De asemenea, CDS-urile Poloniei au ajuns la 1,43 puncte procentuale, zlotul castigand circa 3% in raport cu euro.

In timp ce in cazul Ungariei investitorii si analistii iau in calcul actiuni deja concrete de reducere a deficitului bugetar spre 3,8-3,9% din PIB, perceptia asupra Romaniei va depinde in perioada urmatoare de evolutia negocierilor Guvernului cu FMI in vederea majorarii tintei de deficit bugetar stabilita la 4,6% din PIB si care ar putea urca spre 7% din PIB, precum si a gasirii de noi solutii pentru finantarea deficitului.

"Investitorii straini vor avea o imagine mai clara asupra situatiei economice de ansamblu dupa vizita misiunii FMI care va face prima evaluare a derularii acordului de imprumut stand-by. Pana atunci, orice schimbare intervenita la nivelul cotatiilor CDS-urilor ar putea fi de scurta durata si bazata doar pe miscarile zilnice ale pietelor", comenteaza Eugen Sinca, analist al BCR.

Ministerul Finantelor ar putea profita de un episod de perceptie pozitiva pentru a lansa o emisiune de eurobonduri de cel putin jumatate de miliard de euro care sa-i permita restructurarea portofoliului de titluri de stat bazat pe maturitati scurte.

Deocamdata, presiunea s-a temperat odata cu atragerea a 1,2 mld. euro de la opt banci locale si cu intrarea primei transe de 1,5 miliarde de euro de la Comisia Europeana, insa acestea nu constituie decat solutii temporare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO