Bănci și Asigurări

Ce au convenit premierul Marcel Ciolacu şi reprezentanţii bancherilor din ARB: Atât pentru populaţie, cât şi pentru firme, comisioanele bancare să nu fie majorate

Ce au convenit premierul Marcel Ciolacu şi...
Foto: Profimedia

Autor: Claudia Medrega

07.11.2023, 00:07 708

Premierul Marcel Ciolacu şi reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor  (ARB) au convenit ca, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru persoanele juridice, comisioanele bancare să nu fie majorate, a transmis ieri guvernul după întâlnirea cu bancherii.

Membri ai conducerii ARB au fost convocaţi la guvern la ora 17.00 pentru o „întâlnire de lucru“ cu premierul Marcel Ciolacu pe tema banilor cash.

Banii cash ai românilor şi firmelor, respectiv plafonarea plăţilor cash şi majorarea unor comisioane bancare pentru tranzacţiile cu numerar continuă să stârnească dezbateri aprinse, fiind subiectul central de discuţie între bancheri, oamenii de afaceri şi guvernanţi. Totodată, scandalul plăţilor cash a ajuns subiect de dispută şi în coaliţia de guvernare, între PSD şi PNL, iar PNL nu mai susţine public varianta actuală.

„Băncile nu au majorat comisioanele aferente plăţilor în numerar în trimestrul 4/2023. Mâine (astăzi – n.red.) vom transmite un comunicat de presă“, a transmis ARB ieri. Banca Transilvania a transmis ieri dimineaţă că nu mai majorează comisioanele pentru operaţiunile cu numerar, amânând această decizie.

BCR a transmis că nu a majorat niciun comision aferent persoanelor fizice, dar în septembrie banca a umblat la comisioanele pentru firme. Iar dintre băncile chestionate de ZF BRD, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, Exim Banca Românească, Alpha Bank, Citibank, Garanti, Libra Internet Bank şi Intesa Sanpaolo Bank au transmis pentru ZF că nu au majorat comisioanele bancare în cazul operaţiunilor cu numerar.

Economia locală este dependentă de cash, chiar dacă şi tranzacţiile cu carduri au mai crescut.

Circa o cincime din banii românilor sunt în portofele sau la saltea, în timp ce în zona euro nivelul este la jumătate (circa 10%).

În termeni nominali, 9 mld. lei au intrat în economie în ultimul an, numerarul în circulaţie urcând după 9 luni/2023 la un maxim istoric de aproape 110 mld. lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO