Bănci și Asigurări

Ce jucatori au intrat in piata asigurarilor in 2008

31.12.2008, 00:00 20

Trei jucatori noi au intrat anul acesta in piata asigurarilor prin achizitii sau investitii de la zero, iar alte peste 200 de companii au notificat Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) cu privire la intentia de a activa in Romania in baza “pasaportului european”.

Francezii de la Groupama au investit circa 450 de milioane de euro pentru a cumpara BT Asigurari, Asiban si OTP Garancia si mai multe zeci de milioane de euro pentru injectii de capital la companiile achizitionate. Groupama, un nume putin cunoscut pe piata locala la inceputul anului, a devenit acum al treilea jucator in topul grupurilor asiguratorilor cu cele trei societati pe care le detine si care vor fuziona pana la sfarsitul anului viitor. Francezii au facut primul pas pe piata la sfarsitul anului trecut, cand au cumparat BT Asigurari, dar marea lovitura au dat-o in primavara acestui an, odata cu achizitia Asiban, una dintre cele mai mari companii de pe piata.

Prin investitii de la zero au intrat pe piata locala germanii de la Signal Iduna si olandezii de la Aegon. Signal Iduna a investit 7 milioane de euro pentru a putea vinde asigurari de sanatate si de viata si intentioneaza sa mai investeasca 13 milioane de euro pana in 2010 pentru dezvoltarea businessului.

Olandezii de la Aegon, prezenti pe piata cu fondul de pensii private obligatorii BT Aegon (pilonul II), au primit autorizatia de functionare de la CSA saptamana trecuta, urmand sa vanda asigurari de viata.

De asemenea, companii ca Porsche Insurance si Euler Hermes au dechis sucursale in baza dreptului de stabilire pe care il au asiguratorii din UE si care le permite sa intre mai usor pe alte piete ale Uniunii. Alte peste 200 de companii de asigurari au notificat CSA cu privire la intentia de a activa pe piata romaneasca.

In 2009 ar putea primi autorizatii de functionare companiile de asigurari de viata ale Societe Generale (Franta), Ergo (Germania) si Credit Europe (Turcia).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO