Ce spun datele. Unde s-au dus banii? Lichiditatea băncilor la BNR este la minimul ultimilor doi ani

11 oct 2017 Autor: Claudia Medrega

Băncile au depus la BNR prin facilitatea de depozit pe o zi 2,16 mld. lei (circa 470 mil. euro) în fiecare zi din luna septembrie, jumătate faţă de nivelul din august şi de aproape patru ori mai puţin comparativ cu valoarea din septembrie 2016, reiese din datele băncii centrale. Suma ţinută de bănci la BNR a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii aproape doi ani. În 2015,  sumele depuse de bănci la BNR prin facilitatea de depozit pe o zi coborâ­se­ră şi sub 1 mld. lei.

Anul 2017 a început cu o medie zilnică a sumelor depu­se de bănci la BNR prin facilitatea de depozit pe o zi de 13,6 mld. lei.

Nivelul scăzut al sumelor ţinute la BNR reflectă în mod uzual un nivel modest a lichidităţii în sistem, situaţie vizi­bilă şi la nivelul dobânzilor de pe piaţa interbancară, care au început să crească din toamnă. În septembrie 2017, a început raliul dobânzilor pe piaţa interbancară, urcând tensiunea românilor cu împrumuturi în lei. Dobânzile pe piaţa interbancară au explodat spre 2% în cazul scadenţelor scurte şi au ajuns în jurul nivelului dobânzii-cheie pentru scadenţele de peste o lună. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobândă variabilă, s-a apropiat la finele lunii septembrie de 1,6%, aproape dublu faţă de nivelul de la începutul anului.

Facilitatea de depozit pe o zi pusă la dispoziţie de ban­ca centrală permite instituţiilor de credit să plaseze la sfâr­şitul fiecărei zile de tranzacţionare lichiditatea în exces în de­pozite pe o zi la BNR, la o rată de dobândă predeter­mi­na­tă, dacă nu identifică alte surse de plasamente.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.10.2017

 
Cuvinte cheie:
BNR
, banci
, lichiditate
, piata interbancara
, dobanzi
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide