Bănci și Asigurări

Cea mai înaltă instanţă din Polonia îl scapă pe bancherul central de urmărirea penală: Curtea Constituţională a Poloniei le-a interzis parlamentarilor să îl investigheze pe guvernatorul Bancii Poloniei. Adam Glapiński este prietenul personal al liderului opoziţiei, Jarosław Kaczyński

Cea mai înaltă instanţă din Polonia îl scapă pe...

Autor: Ştefan Stan

11.01.2024, 19:51 126

Curtea Constituţională a Poloniei le-a interzis parlamentarilor să îl investigheze pe guvernatorul băncii centrale, pe care premierul Donald Tusk l-a acuzat că a transformat politica monetară într-un instrument politic al fostei administraţii, scrie FT. 

Decizia de joi a Curţii a fost luată cu câteva ore înainte de un protest antiguvernamental planificat la Varşovia şi este unul dintre cele mai importante cazuri depuse de partidul de opoziţie Lege şi Justiţie (PiS) pentru a opri revizuirea instituţiilor statului de către Tusk şi încercările de a înlătura din funcţie pe cei loiali PiS.

Preşedintele Băncii Naţionale a Poloniei, Adam Glapiński, este un prieten personal al liderului PiS, Jarosław Kaczyński. În timpul campaniei electorale de anul trecut, Tusk a cerut în mod repetat înlăturarea lui Glapiński, chiar dacă guvernatorul numit de PiS a fost ales în 2022 pentru un al doilea mandat de şase ani.

Tensiunile au crescut după ce banca centrală a şocat pieţele financiare prin reducerea ratelor dobânzilor mai mult decât se aştepta în septembrie anul trecut, cu doar o lună înainte de alegerile parlamentare, ceea ce opoziţia de atunci a susţinut că a fost o decizie motivată politic pentru a spori şansele PiS de a câştiga votul şi de a începe un al treilea mandat.

De la câştigarea alegerilor din octombrie, Tusk şi partenerii săi de coaliţie au schiţat planuri pentru ca tribunalul de stat din Polonia, care se pronunţă asupra eligibilităţii înalţilor funcţionari de stat, să îl investigheze pe Glapiński. Intervenţia tribunalului de stat necesită un vot în parlament, unde coaliţia lui Tusk are acum majoritatea.

Dar Curtea Constituţională a declarat joi că ar fi neconstituţional ca legislatorii să lanseze o astfel de investigaţie, ceea ce l-ar suspenda pe Glapiński din funcţie în timp ce tribunalul examinează cazul său.

Luna trecută, acesta a cerut Băncii Centrale Europene să îşi apere guvernatorul şi a avertizat că suspendarea sa ar încălca, de asemenea, normele UE. 

Curtea Constituţională este dominată de judecători numiţi de PiS, inclusiv de preşedinta acesteia, Julia Przyłębska, pe care Tusk vrea, de asemenea, să o înlăture. Un grup de cinci judecători conduşi de Przyłębska a decis cu trei la doi pentru a-l proteja pe Glapiński.

Decizia vine în contextul în care preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a adâncit o dispută constituţională cu Tusk în legătură cu doi legislatori condamnaţi ai PiS care au fost arestaţi la începutul acestei săptămâni, deşi au primit o graţiere prezidenţială. Duda a declarat joi că le va acorda celor doi parlamentari o nouă graţiere pentru a-i scoate din închisoare.

Separat, instanţa supremă poloneză a confirmat joi validitatea alegerilor din octombrie care l-au readus pe Tusk la putere după ce a fost premier între 2007 şi 2014. Peste 1.000 de plângeri separate au fost depuse cu privire la acest scrutin, care a coincis şi cu un referendum organizat de PiS pentru a-şi spori sprijinul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO