Bănci și Asigurări

Cea mai bună veste a anului pentru Europa şi pentru România: BCE promite că va menţine dobâzile la minime record (zero sau minus), pentru a da din nou oxigen economiei europene

Cea mai bună veste a anului pentru Europa şi pentru...

Autor: Alex Ciutacu

24.01.2019, 17:05 871

Banca Centrală Europeană a pormis că va încerca să menţină dobânzile la niveluri minime record, cel puţin pe parcursul verii, după ce oficialii s-au întâlnit pentru a dezbate perspectivele îngrijorătoare ale regiunii  - în contextul în care economia zonei euro dă semne de încetinire.

Decizia anunţată joi a venit la doar câteva ore după publicarea unui raport care semnalează că încetinirea creşterii economice din zona euro va continua, în contextul în care regiunea este afectată de neînţelegeri politice şi de riscuri globale precum conflictul comercial.

Economiştii şi investitorii şi-au redus estimările, punând la îndoială optimismul exprimat luna trecută de preşedintele băncii, Mario Draghi, când a anunţat încheierea programului de cumpărare de obligaţiuni.

„Cel mai mare risc acum este cel de a ne arunca singuri în recesiune”, spune Jean Raby, CEO al Nataxis. „Întreg meiul, din punct de vedere al politicii monetare ar trebui să rămână stabil şi benign”.

Dobânda la depozite este negativă de 0,4%, dobânda de refinanţare este zero, iar dobânda de referinţă pentru creditare este la 0,25%.

În sistemul bancar românesc, 30% din împrumuturi au la bază euro. De asemenea, menţinerea unor dobânzi scăzute la euro ar putea să mai tempereze tentativa de creştere a cursului leu/euro întrucât diferenţiarul de dobândă între leu şi euro este mare, de 3 puncte procentuale, ceea ce face ca titlurile de stat în lei sau alte instrumente financiare în lei să aibă un randament mult mai bun decât cele în euro şi să atragă investitori, care ar veni cu euro, i-ar schimba în lei şi ar investi în titluri financiare în lei.

În toamna anului trecut BCE a anunţat că stopează programul de tipărire de bani care a susţinut economia Europei să nu se afunde în criză şi să obţină o creştere economică de peste 2%. 

Acum creşterea economică a revenit spre 1%, iar Germania, cea mai mare economie europeană înregistrează cele mai proaste rezultate ale activităţii economice din ultimii cinci ani. 

În România, creşterea economică începe să încetinească, din cauza încetinirii activităţii din Europa, principala piaţă de export pentru produsele româneşti, din cauza creşterii inflaţiei şi a dobânzilor la lei.

De la finalul anului trecut, a intervenit şi OUG 114, o ordonanţă de urgenţă a Guvernului Dăncilă care instituie taxe în sistemul bancar, în telecom, în energie sau în industria de pariuri.

Taxa bancară a dat peste cap sistemul bancar, principalele bănci anunţând stoparea investiţiilor, programe de reduceri de cheltuieli – tăieri de sucursale şi angajaţi, majorarea marjelor la credite şi reducerea dobânzilor bancare pentru a putea plăti această taxă.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO