Bănci și Asigurări

Cea mai mare bancă de pe piaţă îl contrazice pe Isărescu: leul s-a depreciat pe sentiment, deşi fundamentele economice s-au îmbunătăţit

Cea mai mare bancă de pe piaţă îl contrazice pe Isărescu: leul s-a depreciat pe sentiment, deşi fundamentele economice s-au îmbunătăţit

Autor: Ovidiu Tempea

04.05.2012, 00:04 3527

Fundamentele macroeconomice s-au îmbunătăţit în ultimii ani şi arată că leul este subevaluat, iar recenta creştere a cursului este rezultatul percepţiei investitorilor, consideră analiştii BCR, cea mai mare bancă locală, afirmaţiile lor fiind în uşoară contradicţie cu cele ale guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, care nu exclude deteriorarea fundamentelor economice.

"Ne aflăm în intervalul 4,2-4,5 lei/euro. Estimăm un curs la final de an de 4,39 lei/euro. Cursul este format liber şi piaţa are întotdeauna dreptate, iar modelele macro care încearcă să vadă cursul nominal calculează de fapt un curs de echilibru. Modelul arată că leul este subevaluat", a spus Dumitru Dulgheru, economist la BCR.

Analiştii BCR consideră că reducerea deficitelor, revenirea pe creştere economică şi scăderea diferenţialului de dobândă sunt evoluţii macroeconomice care ar indica o apreciere a leului, un curs de echilibru fiind de circa 4 lei/euro.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat miercuri că creşterea cursului de schimb pare o reacţie de mică amploare la evoluţiile politice din ultimele zile, dar nu este exclus ca noul nivel să reflecte şi o modificare a fundamentelor macroeconomice, precizând că miercuri cotaţiile s-au stabilizat singure.

Analiştii BCR spun, însă, că modelul pe care lucrează arată o subevaluare a monedei naţionale pentru un curs spre 4,5 lei/euro şi o supraevaluare dacă rata de schimb ar merge spre 3,5 lei/euro. "Cursul nominal foarte dependent de sentiment nu poate fi estimat economic. Cursul de echilibru e mai mult informativ", a spus Dulgheru.

Pe de altă parte, BCR şi-a modificat în urcare prognoza de curs pentru finalul anului, la aproape 4,4 lei/euro, iar analiştii se aşteaptă să fie tranzacţionat în cea mai mare parte a anului în intervalul 4,3-4,5 lei/euro, având în vedere volatilitatea de pe pieţele internaţionale.

BCR a publicat ieri raportul macroeconomic - Top 10 provocări, iar la debutul prezentării economistul-şef al băncii Lucian Anghel a vorbit despre "dictatura investitorilor" pe pieţele internaţionale. El consideră că această "dictatură" a investitorilor a făcut ca şi economii solide să înregistreze probleme pentru că sentimentul de pe pieţe le-a fost nefavorabil.

Anghel crede că investitorii aşteaptă de la România în primul rând continuarea acordurilor cu FMI pentru a fi siguri de stabilitate şi în al doilea rând reluarea creşterii economice.

După căderea prin moţiune de cenzură a Guvernului Ungureanu, cotaţiile euro pe piaţa locală au atins maxime istorice, cursul oficial al BNR miercuri fiind de 4,4168 lei/euro. După ce a crescut cu 1% în numai trei zile, cursul s-a stabilizat ieri şi a revenit aproape de nivelul de 4,4 lei/euro.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis miercuri să menţină rata de politică monetară la 5,25% pe an, oprind seria de reduceri consecutive de dobândă începută în noiembrie anul trecut, poziţie anticipată de analişti după căderea guvernului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO