Bănci și Asigurări

Cea mai performantă monedă din lume taie din pofta ucrainenilor de a-şi lua lumea în cap după salarii mai mari. „Graţie aprecierii hrivnei, salariul meu din Ucraina creşte.“

Cea mai performantă monedă din lume taie din pofta...

Autor: Catalina Apostoiu

22.12.2019, 19:01 3546

Pentru Bohdan Myts, aprecierea puternică a monedei ucrainene hrivna a reprezentat un bonus când a renunţat la slujba din construcţii din Polonia şi a revenit acasă, scrie Bloomberg.

Aprecierea hrivnei însemna că putea cumpăra mai multe bunuri scumpe importate, cât şi dolari, monedă în care mulţi ucraineni îşi ţin avuţia după multiplele cicluri de creştere şi scădere economică ce au urmat căderii comunismului.

„Graţie aprecierii hrivnei, salariul meu din Ucraina creşte“, spune Myts.

Raliul puternic înregistrat de moneda ucraineană în acest an, ce a făcut din aceasta cea mai performantă monedă la nivel mondial, ar putea ajuta la convingerea mai multor ucraineni că iarba nu e mai verde peste graniţe.

Ceea ce a urmat după anexarea în 2014 a Crimeii de către Rusia şi războiul susţinut de Kremlin care a erupt ulterior şi care persistă în prezent au determinat milioane de muncitori ucraineni să plece peste graniţe în căutarea de salarii mai mari. Posibilitatea de a călători fără vize către ţările din Uniunea Europeană, apărută în 2017, a accelerat exodul acestora.

Există însă semne că emigraţia îşi încetineşte ritmul. După atingerea unui vârf în condiţiile în care ucrainenii au trimis acasă bani din ţări ca Polonia şi Republica Cehă, creşterea remiterilor a încetinit în acest an. În absenţa unor date de încredere privitoare la populaţie, această încetinire ar putea reprezenta cel mai bun indicator a ceea ce se întâmplă.

„Aprecierea hrivnei înregistrate în acest an, cât şi creşterea rapidă a salariilor nominale ale ucrainenilor din ultimii ani, reprezintă un factor major în încetinirea migrării forţei de muncă“, potrivit guvernatorului băncii centrale ucrainene Oleg Churiy. „Cetăţenii noştri sunt vizibil mai puţin interesaţi să-şi caute de muncă peste hotare.“

În tmp ce salariile din Polonia erau de patru ori mai mari decât cele din Ucraina în anul 2016, diferenţa a scăzut acum la numai 2,5 ori, potrivit datelor băncii centrale.

Aceasta arată de asemenea că se înregistrează mai puţine căutări pe internet de locuri de muncă în străinătate.

Potrivit unui raport recent al camerei economice polonezo-ucrainene, Polonia va înregistra probabil o scădere a numărului de ucraineni care intră pe piaţa locală a muncii în termeni anuali în 2020, prima situaţie de acest fel din ultimii ani.

Unul din factori este reprezentat de îmbunătăţirea performanţei economice a Ucrainei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO