Bănci și Asigurări

CEC s-a razgandit si vinde participatia la Asiban

28.08.2007, 17:25 16

CEC a decis sa isi vanda participatia de 25% detinuta la compania de asigurari Asiban, dupa ce in urma cu o luna anuntase ca analizeaza posibilitatea pastrarii acesteia si, mai mult, cumpararii pachetului de 75% scos la vanzare de ceilalti trei actionari ai asiguratorului: BCR, BRD-SocGen si Banca Transilvania.
"Consiliul de Administratie al CEC a analizat, in sedinta sa de saptamana trecuta, diversele solutii posibile privind actiunile sale la Asiban si a hotarat ca banca se va alatura celorlalti actionari care si-au anuntat deja intentia de vanzare a participarii lor la aceasta societate de asigurari", a anuntat ieri banca.
Surse din Ministerul Economiei si Finantelor, proprietarul CEC, au declarat pentru ZF ca Asiban este in acest moment "prea scumpa" pentru a fi cumparata de catre CEC.
In acelasi timp insa, banca va incerca sa obtina un pret maxim pentru participatia de 25% pe care o detine in cadrul companiei de asigurari, au declarat aceleasi surse.
BCR, BRD-SocGen si Banca Transilvania selectasera deja un consultant pentru vanzare, banca europeana de investitii Rothschild, de partea juridica a tranzactiei urmand sa se ocupe casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii. Oficialii bancilor interesate sa vanda participatiile la Asiban au aratat recent ca nu se asteapta ca tranzactia sa fie finalizata anul acesta.
"Eforturile bancii in acest moment trebuie canalizate spre atingerea obiectivelor strategice deja anuntate si care, pentru prima etapa - pana in 2009 -, au in vedere eficientizarea si modernizarea bancii", a declarat Radu Ghetea, presedintele CEC.
Asiban a fost in 2006 al patrulea jucator de pe piata asigurarilor, primele brute subscrise de companie fiind de 124 de milioane de euro (437 de milioane de lei). Profitul net raportat de companie in 2006 a fost de circa 0,5 milioane de euro (1,6 milioane de lei). Compania si-a bugetat pentru acest an un profit brut de 3 milioane de euro, in conditiile in care in primele cinci luni ale anului a inregistrat un castig de circa un milion de euro.
Recent, compania de asigurari de viata cu capital austriac Grawe, care urmareste sa cumpere un asigurator din top 10, a anuntat ca Asiban este o tinta de achizitie pe piata. Potrivit evaluarilor managementului companiei, Asiban valoreaza in jur de 100 de milioane de euro. O alta companie de asigurari scoasa la vanzare de actionari in acest an este BT Asigurari, membra a grupului Banca Transilvania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO