Bănci și Asigurări

Cele cinci evenimente care au marcat săptămâna: Benzina trece de 5 lei, Ţiriac dă o nouă lovitură, Italia declară stare de urgenţă după cel mai mare dezastru din ultimii ani, CE Oltenia dă afară mii de oameni

Autor: Ştefan Stan

27.08.2016, 15:23 2334

Ziarul Financiar vă prezintă la fiecare sfârşit de săptămână cele mai importante evenimente, tranzacţiile, mişcările şi deciziile care au avut un impact deosebit asupra economiei din România.

 

„Am trecut printr-o perioadă de reduceri permanente, dar vom trece şi la angajări noi.“ 

Marea Neagră are toa­te şansele ca până la fi­nalul acestui de­ce­niu să devină cel mai mare „şantier“ de lu­crări al României pe fondul re­zer­velor de gaze identificate, iar Gabriel Co­mănescu, unul dintre cei mai im­portanţi antreprenori locali, a început de­ja pre­gătirile pentru viitoarele contracte.

„Sunt foarte optimist pentru că se în­­tâm­plă exact ceea ce visam. Se dă dru­mul la proiecte în Marea Neagră. Avem proiecte precum BRUA (cori­dor de transport al gazelor pe ruta Bulgaria-Ro­mânia-Ungaria-Austria) sau explo­rările făcute de ExxonMobil. În 2017-2020 vor urma patru ani în care Marea Nea­gră va da în clocot, iar noi sun­tem în pole-position pentru aceste con­tracte. Este un context geopolitic agi­tat, dar marele nostru noroc sunt ame­ricanii“, spune Gabriel Comă­nescu, cel care con­tro­lează compania de foraj şi construcţii marine Grup Servicii Petroliere, un business de 934 de milioane de lei.

Compania are în portofoliu opt platforme petroliere şi o flotă de nave de construcţii offshore.

Petrom, de exemplu, care lucrează în parteneriat cu americanii de la ExxonMo­bil, spunea că primele mole­cule de gaze din perimetrul Neptun din Marea Neagră ar putea ajunge la ţărm spre finalul acestei decade.

Până atunci însă, Comănescu deja a câştigat un contract în Nigeria, a cărui valoare este confidenţială, dar care este de ordinul sutelor de milioane de dolari.

„Vom intra într-un contract de construcţii şi foraj offshore pentru gaze în Nigeria. Valoarea contractului este confidenţială, dar o depăşeşte pe cea a con­tractului cu Gazprom. Avem şi în Egipt un contract pentru construcţii offshore. Contractul din Nigeria este unul din­tre cele mai mari pe Africa în acest mo­ment. Ne-am bătut cu cei mai mari din industrie, dar avantajul de a lucra cu o firmă ca a noastră este lipsa de biro­craţie“, spune Comănescu, unul dintre cei mai discreţi antreprenori locali.

Comănescu nu a precizat numele com­paniei pentru care va realiza pro­iectul, dar acesta are toate şansele să de­vină unul de referinţă pentru por­tofoliul Grup Servicii Petroliere. În 2009, GSP a câştigat un contract în va­loare de 270 de milioane de dolari cu con­tractorul general al gigantului rus Gazprom, obiectul contractului fiind construcţia unei conducte offshore de 159 de kilometri.

„Am trecut printr-o perioadă de re­duceri permanente, dar vom trece şi la angajări noi pentru a ne onora con­trac­tele. Vom angaja foarte mulţi oa­meni anul viitor.“

 

Pariul pe motorină a lui Ţiriac a ajuns un business de 50 mil. euro
 

Oil Energy Trading, companie specializată în tradingul cu produse petroliere care face parte din Ţiriac Energy, divizia de energie a Ţiriac Holdings, entitatea care grupează afacerile fostului tenismen român, a terminat anul trecut cu afaceri de 226 de mi­lioane de lei (circa 50 de mi­lioa­ne de euro), în creştere cu 5% faţă de 2014. Totodată, firma a ter­minat anul cu un profit net de 1,5 milioane de lei.

Oil Energy Trading este un busi­ness demarat în 2012, pe site-ul com­paniei precizându-se că obiec­ti­vul este de a deveni până la finalul anului viitor unui dintre liderii pieţei de trading cu produse petroliere din România, pentru ca la finalul anului 2022 să ocu­pe o poziţie similară pe piaţa din Sud-Estul Europei.

Tradingul cu produse petro­liere, adică livrările de car­buranţi, mai ales motorină către marii consumatori, este o pia­ţă care a suscitat atenţia multor antreprenori locali. Oscar Downstream sau Rottco Consult sunt doar câteva ditre fimele controlate de antreprenori locali care au ajuns de la zero la sute de milioane de euro alimentând creş­te­rea consumatorilor comerciali.

Benzina a revenit peste pragul de 5 lei. Vine din urmă şi motorina
 
Litrul de benzină a depăşit din nou pragul de 5 lei, arată datele colectate de ZF de pe site-ul Petrom, cel mai mare jucător din piaţa petrolieră locală, după o perioadă de aproape două luni în care carburantul s-a comercializat sub acest nivel.
 
 
Şi litrul de motorină este foarte aproape de a trece din nou de acest prag, cel puţin în staţia de pe strada Lucreţiu Pătrăşcanu din reţeaua Petrom.
 
Potrivit datelor furnizate de Petrom, în primul semestru al anului cererea de carburanţi din sectorul de retail, cel mai important segment al pieţei de 10 miliarde de euro a benzinei şi motorinei, a crescut cu 5,6% faţă de perioada similară a anului trecut. În raportul semestrial al Petrom se arată că firma a bifat o creştere de 6,1% pe acest segment, depăşind astfel evoluţia pieţei.
 
Creşterea cererii de carburanţi din prima jumătate a anului continuă tendinţa înregistrată în 2015, când pentru prima dată de la izbucnirea crizei cererea a înregistrat un plus de peste 5%. Principalul motiv care a readus apetitul de consum a fost scăderea accentuată a preţurilor carburanţilor pe fondul prăbuşirii preţului barilului de petrol. Menţinerea preţurilor sub pragul de 5 lei pe litru atât în cazul benzinei, cât şi al motorinei a susţinut creşterea şi pe primul semestru.
 
Faţă de prima jumătate a anului trecut, preţul litrului de benzină este cu 12% mai mic, iar motorina este cu 17% mai ieftină, potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor colectate de pe site-ul Petrom. Media de preţ pentru primul semestru a fost de 4,8 lei pe litrul de benzină şi de 4,6 lei pe litrul de motorină, calculele fiind făcute pornind de la preţurile afişate în staţia de pe str. Lucreţiu Pătraşcanu din Bucureşti.
 
 
Cel mai mare producător de energie termo din România, Complexul Energetic Oltenia, se vede treptat scos din piaţă, renunţând la aproape 1.350 de salariaţi în primele şase luni ale anului. Acesta este cel mai ambiţios program de disponibilizări anunţat până acum de vreo companie locală.
 

Potrivit datelor trimise de producătorul de energie pe bază de lignit, Complexul Energetic Oltenia a terminat primul semestru al anului cu circa 15.000 de angajaţi, în contextul în care la finalul anului trecut în companie mai lucrau 16.349 de oa­meni. La finalul primului semestru din 2015, în struc­turile companiei care reuneşte cele mai mari termo­centrale din bazinul Olteniei erau 17.500 de oameni.

Restructurarea dramatică oglindeşte proble­mele profunde cu care se confruntă sectorul energiei termo pe plan local, lipsa investiţiilor şi costurile mari de producţie împingându-i pe jucătorii din acest domeniu la limita suportabilităţii sau chiar în insolvenţă, aşa cum este cazul Complexului Energetic Hunedoara.

Italia a declarat stare de urgenţă, în urma cutremurelor

Italia a declarat stare de urgenţă în regiunile care au fost grav lovite de cutremurele ce au avut loc miercuri centrul ţării, informează site-ul postului BBC.

Premierul Italiei, Matteo Renzi, va aloca 50 de milioane de euro pentru reconstruirea clădirilor dărâmate.

În urma cutremurelor, cel puţin 268 de persoane au murit şi 400 au fost rănite. Echipele de salvare continuă să caute supravieţuitori sub dărâmături. Cu toate acestea, sute de replici ale cutremurului au împiedicat eforturile celor aproximativ 5.000 de salvatori.

"Şansele pentru descoperirea unor persoane vii aflate sub dărâmături sunt destul de slabe", a declarat Lorenzo Botti, un oficial al Departamentului Pompierilor.

Un alt cutremur cu magnitudinea de 4.7 grade pe scara Richter a lovit Italia vineri dimineaţa.

Matteo Renzi a emis anularea taxelor pentru localnicii afectaţi de cutremure şi a anunţat o nouă iniţiativă, "Case italiene", pentru a stopa criticile în privinţa cauzelor prăbuşirii a sute de clădiri, inclusiv a unora care fuseseră consolidate recent. În acelaşi timp, acesta a declarat că este "absurd" să crezi că Guvernul italian ar putea construi clădiri care să reziste pe deplin în faţa cutremurelor.

Autorităţile italiene au declanşat o anchetă privind omor multiplu din culpă şi neglijenţă, în urma prăbuşirii a sute de clădiri ca efect al cutremurelor produse miercuri în centrul Italiei.

Procuratura orăşelului Rieti, situat în regiunea Lazio, investighează ipoteza neglijenţei în serviciu care a avut ca efect decese multiple în zonele Amatrice şi Accumoli.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO