Bănci și Asigurări

Cele cinci evenimente care au marcat săptămâna. Rezultatele OMV Petrom i-au demotivat pe investitorii; Cu dobânzile la minime istorice, românii pun deoparte mai mulţi bani ca niciodată; Lovitură de teatru în scandalul Sky News; Căldura a topit preţurile apartamentelor în iulie

Autor: Ştefan Stan

13.08.2016, 11:23 1598

Ziarul Financiar vă prezintă la fiecare sfârşit de săptămână cele mai importante evenimente, tranzacţiile, mişcările şi deciziile care au avut un impact deosebit asupra economiei din România.

 

Dobânda medie oferită de bănci cli­enţilor la depozitele noi în lei a coborât în luna iunie la 1,07% şi a atins un nou minim istoric după cel din luna mai, când câştigul mediu anual al deponenţilor a fost marginal mai mare, de 1,09%. Pentru de­po­zitele deschise în moneda euro, băncile le-au oferit clienţilor o dobândă medie de 0,41%.

Unii analiştii economici sunt de părere că do­bânzile s-ar putea menţine la minimele ac­tuale până la sfârşitul anului, în timp ce alţii an­ticipează continuarea tendinţei de scădere. Însă, dobânzile ar urma să rămână în teritoriul pozitiv.

„Nu cred că vom asista la o creştere a dobânzii până la sfârşitul anului. Cel mai pro­babil dobânzile vor rămâne la acelaşi nivel, cu o uşoară tendinţă de creştere“, a declarat pentru ZF analistul econo­mic Aurelian Dochia.

Pe de altă parte, analistul Dragoş Cabat este de altă părere, aşteptându-se la o con­ti­nuare a scăderii dobânzilor, dar exclude po­si­bi­litatea unor dobânzi negative. „Dobân­zile pot coborî mai mult pentru că şi inflaţia con­ti­nuă să coboare. Nu mă aştept la dobânzi ne­gative nominale fiindcă publicul român nu are mentalitatea de a înghiţi dobânzi negative“, a declarat Dragoş Cabat.

 

Pentru un depozit nou de 5.000 lei cu o ma­turitate de 12 luni, băncile le oferă clien­ţi­lor rate ale dobânzii cuprinse între 0,92% şi 2,35% pe an, iar după plata diverselor co­mi­sioa­ne şi taxe un deponent poate câştiga între 38,64 şi 98,70 lei, adică un câştig cuprins între 0,77% şi 1,97%.

În acelaşi timp pentru un depozit nou deschis de 1.000 de euro tot pe 12 luni, băncile afişează dobânzi între 0,10% şi 1,35% pe an, iar după plata diver­selor comisioane şi taxe un deponent poate câştiga între 84 de cenţi şi 11,34 euro, adică un câştig cuprins între 0,02% şi 0,23%.

Defalcat pe perioada de depunere dobânzile medii la depozitele în lei au fost de 1,08% pe an pentru depozitele cu maturitate de până într-un an, 1,72% anual pentru de­po­zitele cu maturitate între un an şi doi ani şi de 0,72% pe an pentru depozitele cu ma­turitate de peste doi ani.

La depozitele existente în lei dobânda me­die în iunie a fost de 1,29%, atingând un nou minim istoric după cel de luna trceută de 1,32%.

Lovitură de teatru în scandalul emisiunii difuzate de Sky News. Percheziţii DIICOT în cazul presupuşilor traficanţi de arme. Românii susţin că au primit bani de la englezi pentru a spune ce s-a auzit la televizor

Procurorii DIICOT fac miercuri dimineaţa şapte percheziţii la Bistriţa Năsăud şi Tîrgu Mureş, în urma cazului difuzat de Sky News, patru persoane urmând să fie aduse la DIICOT, cel care a intermediat legătura între jurnalişti şi presupuşii traficanţi fiind deja la audieri.

Procurorii DIICOT fac miercuri dimineaţa şapte percheziţii la Bistriţa Năsăud şi Tîrgu Mureş, în urma cazului difuzat de Sky News, patru persoane urmând să fie aduse la DIICOT, cel care a intermediat legătura între jurnalişti şi presupuşii traficanţi fiind deja la audieri.

Patru persoane urmează să fie aduse de la Târgu Mureş, o a cincea, cea care ar fi intermediat legătura cu jurnaliştii, fiind deja la sediul DIICOT.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că există suspiciunea că ar fi vorba despre un "scenariu", în schimbul căruia presupuşi traficanţi ar fi primit sume de bani, materialul difuzat de Sky News fiind o înscenare. Aceleaşi surse au precizat că intermediarul ar fi recunoscut că totul a fost o înscenare.

Potrivit surselor citate, au fost găsite toate armele care apar în materialul celor de la Sky News, acestea fiind deţinute legal.

Procurorii au început urmărirea penală pentru contrabandă şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Dedeman cumpără un teren de 2,5 hectare de la Cemacon: O parte din platforma fabricii de cărămizi din Zalău va fi demolată pentru a face loc bricolajului
 
Dedeman, cel mai mare jucător de pe piaţa locală de bricolaj, dar şi unul dintre cei mai mari la nivel regional, cumpără un teren de aproape 2,5 hectare de la Cemacon, cu circa 2 milioane de euro, potrivit unui raport de pe bursă al producătorului de cărămizi.
 
 

Cemacon Real Estate a aprobat vânzarea către Dedeman a două terenuri, unul de 22.600 mp şi un al doilea de 3.104 mp, potrivit raportului. Terenurile sunt am­pla­sate pe Str. Fabricii, nr. 1 în Zalău, judeţul Sălaj. Pe terenul mai mic se va păstra o ser­vi­tute pentru accesul către terenurile păstrate de Cema­con. Magazinul Dedeman va fi amplasat vizavi de Sala Sporturilor din Zalău.

Cemacon este unul dintre cei mai mari producători de cărămidă pe piaţa locală, având 18% din piaţa de profil. Anul trecut comapania a avut venituri totale de 106,4 mil. lei, în creştere cu 67% faţă de anul precedent şi un profit net extraordinar de 9 mil. lei, după o pierdere de 1,5 mil. lei în 2014.

Vânzarea terenului de către Cemacon se va face după îndeplinirea condiţiilor agre­ate de către părţi şi obţi­nerea acor­du­lui creditoarei ipo­te­care, Banca Co­mer­­cială Română (BCR), la un preţ de 62,5 euro me­trul pătrat plus TVA, echiva­len­tul a aproape 1,6 mil. euro fără TVA pentru în­trea­ga suprafaţă.

 

Suprafaţa de teren ce face obiectul contractului cu Dedeman va fi vândută liberă de construcţii, demolarea fiind realizată până la cota zero, fără fundaţii, pe cheltuiala Cemacon Real Estate, posturile trafo urmând a fi desfiinţate ori mutate.

Zalău este cel de-al treilea oraş din Transilvania unde Dedeman a anunţat încă de anul trecut construirea unui magazin, iar aprobarea de la primărie a fost obţinută din 2015. Anul acesta retailerul a deschis unul la Satu Mare, inaugurat la finalul lunii iulie, iar la Oradea va fi deschis în următoarele săptămâni. De asemenea, Dedeman vizează extinderea la nivel regional, iar planurile includ cel puţin un magazin în Chişinău.

Dedeman, la fel ca reţelele de magazine alimentare Kaufland sau Lidl, cumpără terenurile unor foste sau actuale fabrici pentru că acestea sunt bine poziţionate în interiorul oraşelor. Astfel, retailerii sunt dispuşi să plătească preţuri mai mari pentru aceste achiziţii în comparaţie cu un teren la periferie.

Printre fabricile înlocuite de magazine Dede­man se numără Industria Iutei din Bucu­reşti, fabrica de mobilă Elbac din Ba­cău, fabrica de piele sintetică şi încăl­ţă­minte Dermatina din Timişoara.

Dedeman a ajuns la sfârşitul lunii iulie la 43 de magazine pe piaţa locală prin deschiderea magazinului din Satu Mare, contra unei investiţii de 11 mil. euro.

Dedeman Bacău a fost anul trecut pentru al doilea an consecutiv cea mai mare com­panie antreprenorială din România, dar s-a oprit puţin sub pragul de vânzări de un miliard de euro.

Retailerul de bricolaj, controlat de Dragoş şi Adrian Pavăl, şi-a bugetat pentru acest an afaceri de 4,53 mili­arde de lei, adică 1,01 miliarde de euro, deve­nind astfel prima companie controlată de un român care trece pragul psihologic de un miliard de euro, potrivit datelor furnizate de firmă.

Anul trecut Dedeman şi-a majorat businessul cu 28%, la 4,36 miliarde de lei (980 milioane de euro), apropiindu-se astfel de pragul de un miliard, fără să-l depăşească. În ultimul deceniu compania şi-a majorat afacerile de circa 11 ori, fiind în prezent cea mai mare reţea de bricolaj din România, dar şi printre cele mai mari din regiune. Businessul a fost susţinut în 2015 de investiţii de 270 de milioane de lei, în creştere de la 267 de milioane de lei în 2014. Numărul angajaţilor Dedeman va urca în acest an la 8.916 salariaţi, faţă de 8.259 de angajaţi în 2015 şi mai puţin de 7.500 în 2014.

 

Perioada concediilor a adus în iulie o scădere de 0,75% sau 600 de euro a preţului mediu al apartamentelor vechi cu trei camere faţă de luna anterioară, dar preţurile rămân în continuare cu 3,7% sau 3.000 de euro mai mari faţă de perioada similară a anului anterior, potrivit indexului imobiliar al ZF, realizat în colaborare cu firma de consultanţă imobiliară Coldwell Banker, pe baza ofertelor din Anunţul Telefonic.

„Evoluţiile pe cartiere arată scăderi generalizate, cu ex­cep­ţia Berceniului, 1 Decembrie, Moşilor şi Ştefan cel Mare. La cel din urmă creşterea poate veni şi din listări noi“, au spus re­prezentanţii Coldwell Banker.  Potrivit firmei de con­sultanţă, anul trecut, în iulie şi august s-au consemnat medii mai mici comparativ cu mai-iunie şi septembrie-octombrie, în condiţiile în care pe timp de vară locuinţele se ieftinesc.

Cea mai mare creştere de preţ, de 7.000 de euro, faţă de luna iunie, s-a întâlnit în zona Ştefan cel Mare, scumpirea fiind de aproape 9% comparativ cu luna anterioară şi peste 16% faţă de perioada similară a anului trecut.

 
Rezultatele OMV Petrom pe S1 i-au demotivat pe investitorii: profit net de 405 mil. lei, minus 61%
 
Investitorii au fost demotivaţi de rezultatele OMV Petrom (SNP), cel mai mare emitent de pe bursa locală, care a anunţat că în primul semestru a avut profit net de 405 mil. lei, mai mic cu 61% faţă de prima jumătate din 2015 şi afaceri mai mici cu 18%, la 7,2 mld. lei.

 

Acţiunile companiei, care are 15 mld. lei capitalizare, au închis ieri la 0,25 lei, în scădere cu 3,6% faţă de şedinţa precedentă de tranzacţionare.

Optimismul investitorilor cu privire la tranzacţionarea cu acţiuni OMV Petrom poate reveni în semestrul al doilea întrucât baza de raportare va deveni scăzută, având în vedere rezultatele din T3/2015 şi pe cele din T2/2016, susţin brokerii.

OMV Petrom ar putea să încheie anul pe plus în condiţiile în care face eforturi pentru restructurarea costurilor şi în contextul în care ţiţeiul ar putea marca un reviriment în S2/2016.

„Putem să afirmăm că anul a început într-un context dificil pentru activitatea industriei. Marjele de rafinare au scăzut cu 14%, iar vânzările sunt sub presiune“, a spus ieri Mariana Gheorghe, 59 de ani, directorul general al OMV Petrom, la conferinţa de prezentare a rezultatelor.

Investiţiile companiei au scăzut cu 35% în primul semestru faţă de S1/2015 la 1,3 mld. lei, iar perspectivele pentru 2016 sunt că investiţiile vor fi mai mici ca în 2015. Potrivit unui calcul al ZF, opt angajaţi pe zi au fost disponibilizaţi de companie în aprilie-iunie, măsură prin care s-a încercat eficientizarea proceselor şi a activităţilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO