Bănci și Asigurări

Cheltuieli mai mari de pe carduri de Paste

14.04.2010, 23:02 22

Romanii au folosit mai multi bani de pe carduri de Paste in 2010fata de Sarbatorile din 2009, dar si-au dramuit cheltuielilei maiantent, astfel ca valoarea medie a tranzactiilor a fost maimica.

Bancile au rulat per total sume mai mari decat anul trecut, darritmul de crestere a valorii tranzactiilor a fost considerabil maimic decat ritmul de crestere a numarului acestora, potrivit datelorfurnizate de banci la cererea ZF.

"Per total numarul tranzactiilor efectuate cu cardurile emise debanca noastra a crescut cu 12% in saptamana premergatoare Pasteluidin 2010 fata de perioada similara a anului trecut, in timp cevaloarea totala a tranzactiilor a crescut cu 3% - lucru reliefat side scaderea valorii medii a tranzactiilor cu 8%", a declarat AdrianChichita, director adjunct retail in cadrul OTP Bank.

Si BCR, cea mai mare banca dupa active, a inregistrat o scaderea tranzactiei medii in perioada sarbatorilor de Paste. Astfel,banca a inregistrat in martie cu 11% mai multe tranzactii decat inaprilie 2009, dar a rulat sume mai mari cu doar 8%. Platile lacomercianti au ajuns in martie la circa o treime din totalultranzactiilor. UniCredit Tiriac Bank a inregistrat o scadere cucirca 11% a tranzactiei medii inregistrate pe cardurile in lei. Incele trei zile anterioare Pastelui, clientii UniCredit au efectuat155.000 de tranzactii in valoare de 47,1 mil. lei (circa 11,5 mil.euro). Numarul tranzactiilor a crescut cu 16% fata de cele treizile anterioare Pastelui din 2009, in timp ce valoarea acestora acrescut cu doar 3,3%. Platile la POS si retragerile de numerar dela ATM cu carduri in euro au ajuns la o valoare medie de 253 deeuro, in scadere cu 7,4% fata de anul trecut. Clientii RaiffeisenBank au cheltuit la o singura tranzactie o suma echivalenta cu ceacheltuita in perioada Pastelui din 2009, atat numarul, cat sivaloarea tranzactiilor urcand cu circa 2%. Valoarea medie aretragerilor de numerar de la bancomat si a platilor cu cardul lacomercianti a fost de 280 de lei (circa 68 de euro).

Garanti Bank a raportat o crestere cu 122% a valoriitranzactiilor efectuate, pana la 5,8 mil. lei, in timp ce numarulplatilor cu cardul si al retragerilor de numerar a urcat cu 115%,la 6.500 de operatiuni. Banca si-a dublat anul trecut portofoliulde carduri de credit.

Cat s-a cheltuit de pe carduri

  • BCR: a inregistrat cinci milioane de tranzactii in martie, increstere cu 11% fata de aprilie 2009. Valoarea totala atranzactiilor a crescut cu 8%.
  • Raiffeisen: clientii au cheltuit in medie 280 de lei de pecarduri in saptamana premergatoare Pastelui, aceeasi valoare caanul trecut.
  • UniCredit: clientii bancii au efectuat tranzactii de circa 47mil. lei in cele trei zile anterioare Pastelui, in crestere cu 3%.Numarul tranzactiilor a crescut insa cu 16%.
  • OTP: numarul tranzactiilor inregistrate in saptamanapremergatoare Pastelui a crescut cu 12%, iar valoarea tranzactiilora crescut cu doar 3%.
  • Garanti: valoarea tranzactiilor efectuate in perioada Pasteluia urcat cu 122%, pana la 5,8 mil. lei. Numarul operatiunilor acrescut cu 115%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO