Cine mai dă credite: doar patru bănci mari şi-au crescut bilanţurile

8 dec 2014 Autor: Ciprian Botea

Banca Transilvania, Raiffeisen, UniCredit şi Alpha sunt cele patru bănci de talie mare care au raportat creşteri ale stocului de credite la finalul lunii septembrie, potrivit datelor agregate de ZF.

Cea mai mare creştere, de 9%, a fost înregistrată de Banca Transilvania, care a ajuns astfel la un portofoliu de finanţări de 20 mld. lei. Raiffeisen a raportat o creştre cu 3%, iar UniCredit şi Alpha cu 1%. La polul opus, stocul de credite al BCR a scăzut cu 12%, iar cel al subsidiarelor Euro­bank, grupul elen care deţine Bancpost, cu 10%. BRD a avut un minus de 7%.

La nivel agregat, stocul de credite raportat de cele şapte bănci a scăzut cu 6 mld. lei în ultimul an, până la 145 mld. lei. Cele şapte bănci deţin două treimi din stocul de credite acordate populaţiei şi companiilor, iar scăderea creditării din ultimul an a fost influenţată într-o mare măsură de procesul de curăţare a bilanţurilor de neperformante.

Dintre băncile mari, nu şi-au publicat rezultatele la septembrie CEC Bank, ING şi Volksbank. Radu Gheţea, şeful CEC, declara recent pentru ZF că banca are o creştere a creditării de 8% la nouă luni.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- ce bancă a raportat cea mai mare scădere a stocului de credite 

- detalii despre alte bănci care au înregistrat scăderi 

- evoluţia volumului de credite la nivelul pieţei

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.12.2014

 
Cuvinte cheie:
Banca Transilvania
, Raiffeisen
, UniCredit
, Alpha
, credite
, banci
,
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide