Bănci și Asigurări

Clienţii ING pot face plăţi cu mobile din gama iPhone4 şi Samsung Galaxy

Pe piaţa locală există în prezent peste 3.000 de terminale care suportă tehnologia contactless (plăţi cu cardul contactless sau cu telefonul)

Pe piaţa locală există în prezent peste 3.000 de terminale care suportă tehnologia contactless (plăţi cu cardul contactless sau cu telefonul)

Autor: Razvan Voican

17.07.2013, 15:02 1264

ING Bank a introdus în oferta standard serviciul de plăţi contactless cu telefonul mobil. Pentru cumpărăturile mai mici de 100 de lei în România, respectiv de circa 20 de euro în străinătate, nu este necesară introducerea codului PIN.

Practic, plata se face prin trecerea telefonului prin faţa unui terminal special instalat la comercianţi şi pe care este afişată suma de plată. Tranzacţia se realizează doar dacă telefonul este apropiat la maximum 4 cm de POS, astfel fiind exclus riscul unor plăţi neintenţionate. În ultimul an serviciul a fost testat de angajaţii băncii.

Aplicaţia ING Pay poate fi descărcată din AppStore sau de pe Google Play şi este disponibilă în prezent doar pentru telefoane de tipul iPhone4, iPhone 4S, Samsung Galaxy S şi Samsung Galaxy Note II cu conexiune la Internet. Este necesară introducerea în telefon a unui card special de memorie micro SD, iar în funcţie de tipul aparatului se aplică pe acesta un amplificator de comunicaţie cu POS-ul ori se introduce telefonul într-o husă specială cu acelaşi rol.

Pentru acest serviciu banca solicită un comision de emitere de 95 de lei, plus un comision anual de administrare tot de 95 de lei. Utilizatorii care se tem de furtul sau pierderea telefonului pot seta modul „manual“ prin care devine necesară introducerea codului PIN pentru orice tranzacţie indiferent de valoare.

Transformarea telefonului mobil în „portofel electronic“ reprezintă o nouă găselniţă de uşurare a plăţilor prin exploatarea celor mai moderne tehnologii. Prin ING Pay pot fi făcute maximum cinci cumpărături pe zi conform limitelor standard. Plăţile făcute cu telefonul vor fi afişate în extrasul de cont al clientului ca orice tranzacţie realizată cu un card obişnuit.

Utilitatea acestui serviciu este însă condiţionată de extinderea reţelei de terminale de acceptare de la comercianţi.

Pe piaţă locală există în prezent peste 3.000 de terminale care suportă tehnologia contactless (plăţi cu cardul contactless sau cu telefonul), acestea găsindu-se la comercianţi precum Carrefour, Real, Auchan, Sensiblu, Help Net, Ikea, Paul, Inmedio, Pizza Hut, în magazine Orange sau la metrou. Compania de carduri Visa a dezvoltat pentru acest tip de plăţi serviciul Visa payWave, în timp ce MasterCard a venit pe piaţă cu paypass. Cea mai mare reţea de POS-uri contactless a fost dezvoltată de BRD, care a făcut pionierat în domeniul promovării plăţilor rapide pentru care nu mai este necesară introducerea codului PIN şi a extins această tehnologie nu numai în Bucureşti, ci şi în multe oraşe din provincie. Banca a emis până în prezent circa 100.000 de carduri contactless. Şi BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, investeşte în tehnologia contacless.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.07.2013

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO