Bănci și Asigurări

Companiile de leasing, lovite de fraude de milioane de euro

Companiile de leasing, lovite de fraude de milioane de euro

Mircea Dihel: S-au inmultit fraudele pe partea de echipamente in vara mai ales, iar acum vedem reculul

11.12.2008, 19:17 266

Companiile de leasing de pe piata locala s-au confruntat in acest an cu o inmultire a numarului de fraude, a caror valoare este de milioane de euro, in special in sectorul echipamentelor de constructii.

Managerii din aceasta piata afirma ca numarul fraudelor a crescut in special in prima jumatate a anului, iar acum apar primele rezultate. Potrivit Mediafax, cinci persoane fizice au fost trimise ieri in judecata de Directia Nationala Anticoruptie deoarece au inselat mai multe firme de leasing cu sume de peste 4 mil. euro. Aceste persoane au folosit una dintre metodele "clasice" de fraudare: erau furnizori de utilaje si actionau in intelegere cu anumite societati comerciale care luau finantari de la firme de leasing pentru utilajele respective, care de fapt nu existau.
"S-au inmultit fraudele pe partea de echipamente in vara mai ales, iar acum vedem reculul. Toate companiile voiau sa finanteze cat mai multe echipamente de constructii, a fost un exces de finantari pe piata, iar unii oameni au profitat de acest lucru. Companiile plateau ceva ce nu exista, iar apoi disparea atat furnizorul, cat si clientul", spune Mircea Dihel, directorul general al OTP Leasing.
Managerii din piata afirma ca deja majoritatea portitelor de fraudare s-au inchis, deoarece companiile de leasing au inceput sa ia masuri de precautie si sa isi verifice mult mai atent clientii si furnizorii.
"Fraudele au vizat in principal echipamentele de constructii, pentru ca acestea nu trebuie inmatriculate. O masina poti sa o cumperi si sa nu mai platesti pentru ea, dar nu mai ai cum sa o folosesti, deoarece trebuie sa o inmatriculezi (si atunci frauda este descoperita - n.r.). Firmele iau deja masuri si peste un an fraudele probabil ca se vor muta in alt domeniu", sustine Razvan Diaconescu, directorul general al Impuls Leasing.
DNA i-a trimis ieri in judecata pentru fraudarea companiilor de leasing pe inculpatii Sorin Brinza, Dora Oglinda, Gabriel Mohanu, Catalin Vasile Alaciu si Matei Ionel Filimon. De asemenea, procurorii au solicitat tragerea la raspundere penala a persoanei juridice SC Rat Company SRL din Baia Mare, judetul Maramures.
Activitatea SC Rat Company SRL Baia Mare a fost aparenta vanzare de utilaje industriale (concasoare, excavatoare, buldo-excavatoare) catre diverse societati comerciale, prin obtinerea unor finantari de tip leasing de la societatile de specialitate inselate, potrivit Mediafax. Cumparatorii unor astfel de bunuri erau societati comerciale private, care achitau marfurile prin contracte de leasing. In realitate, reprezentantii legali ai firmelor beneficiare actionau in intelegere cu inculpatii, societatile finantatoare fiind induse in eroare cu privire la existenta bunurilor achizitionate. Reprezentantilor firmelor de leasing le era prezentat acelasi utilaj de mai multe ori, intr-un cadru tip show-room, fiind inlocuite doar placutele cu datele de identificare ale bunului.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO