Bănci și Asigurări

Companiile de pensii au mai adus 14 mil. euro la capital

16.02.2009, 17:52 21

Companiile din piata pensiilor private au realizat recent majorari de capital in valoare totala de circa 14 milioane de euro, acestea fiind aprobate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) in cursul lunii trecute.

Potrivit buletinului CSSPP pentru ianuarie, Aviva Asigurari, care administreaza un fond de pensii facultative (pilonul III), si-a majorat capitalul cu 33,1 milioane de lei (7,7 milioane de euro), OTP Garancia Asigurari, tot cu un fond de pensii facultative, a operat o majorare de 14 milioane de lei (3,3 milioane de euro), in timp ce BRD Pensii, care activeaza pe piata pensiilor obligatorii (pilonul II), a mai adus 10,8 milioane de lei (peste 2,5 milioane de euro) la capital.
Aceste aporturi de capital se adauga la investitiile de peste 500 de milioane de euro realizate de companiile de pensii in ultimul an si jumatate, adica de la data cand a fost lansat acest sistem.
Potrivit buletinului Comisiei, BRD a primit unda verde pentru a intra pe piata pensiilor facultative. De asemenea, autoritatea de supraveghere a aprobat un nou director general la KD Pensii, pe Roxana Lupascu. Ea o inlocuieste pe Carmen Radu.
In alta ordine de idei, datele CSSPP despre piata arata ca in ianuarie fondurile de pensii au continuat sa isi reduca investitiile in actiuni. La sfarsitul lunii trecute cea mai mare parte din banii colectati de fondurile private obligatorii erau plasati in obligatiuni de stat si municipale (61,2%) si obligatiuni corporative (24,5%). Restul sumelor erau investite in depozite bancare (12,1%), actiuni si fonduri mutuale. "78,83% din totalul investitiilor fondurilor de pensii administrate privat erau plasate in tara, iar restul de 21,17% in strainatate", se precizeaza in buletinul CSSPP.
In ianuarie fondurile aveau aproape 4,1 milioane de clienti pentru care s-a virat cel putin o contributie, activele nete fiind de peste 950 de milioane de lei. Datele CSSPP arata ca 12 din cele 14 fonduri de pensii obligatorii de pe piata aveau randamente pozitive fata de data lansarii si doar doua erau pe minus.
Anul trecut fondurile au obtinut un randament mediu de 7%, in conditiile in care au inceput sa faca plasamente la sfarsitul lunii mai, castigul fiind peste nivelul inflatiei.
 
Cine a adus bani
Aviva Asigurari      7,7 mil. euro
OTP Garancia      3,3 mil. euro
BRD                      2,5 mil. euro
 
Sursa: CSSPP
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO