Bănci și Asigurări

Companiile incep sa caute finantari alternative

22.01.2009, 17:33 39

Companiile vor ajunge sa caute finantari din surse alternative, cum sunt fondurile private de investitii, daca bancile vor ramane reticente in acordarea de credite, spun consultantii financiari.

"In conditiile inghetarii pietei creditului, corporatiile vor recurge intr-o masura din ce in ce mai mare la surse alternative de finantare a operatiunilor curente, precum si a proiectelor de investitii, fondurile de private equity fiind principalii potentiali parteneri in acest sens", spune Marian Urzica, partener in Consilium Advisors, un boutiq de consultanta.
Urzica, 39 de ani, a detinut pozitia de trezorier in Alpha Bank pana in urma cu mai bine de un an, cand a creat compania in parteneriat cu alti doi fosti colegi din banca.
Si Ilinca von Derenthall, directorul general al EFG Eurobank Finance, nota recent ca o serie de investitori strategici si fonduri de investitii sunt interesate de companiile locale.
"Este interesant de osbservat ca ipotezele considerate de institutiile financiare anterior inceperii crizei - precum volum de vanzari, nivele de profitabilitate operationala - sunt complet decuplate acum de realitate, ceea ce face foarte probabil ca serviciul datoriei pentru o masa critica de clienti sa nu mai corespunda cash flow-ului real al firmei", mai spune Marian Urzica.
El vede astfel loc de afaceri pentru casele de consultanta, care se vor reorienta spre consilierea companiilor in restructurarea datoriei, in conditiile in care pe intermedierea de finantari sau de fuziuni si achizitii activitatea este mult redusa.
Astfel, Urzica spune ca bancile ar trebui sa colaboreze cu clientii pentru regandirea strategiei pe termen mediu si lung, iar pe parcursul acestui proces sa mentina finantarea acordata sau chiar sa intervina cu sume tampon, astfel incat sa permita companiei desfasurarea normala a relatiilor de afaceri cu furnizorii si clientii.
O astfel de abordare a fost conturata de consultanti in timpul crizei financiare din Anglia de la inceputul anilor nouazeci, setul de reguli si principii fiind cunoscut sub denumirea de "Londin Approach".
Mai multe banci au anuntat deja ca lucreaza cu clientii corporate pentru a atenua presiunile in aceasta perioada, in timp ce unii jucatori precum Bancpost, BCR analizeaza astfel de optiuni inclusiv pentru clientii de retail. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO