Bănci și Asigurări

Competitie mai stransa la varful pietei asigurarilor de viata dupa primele noua luni

Competitie mai stransa la varful pietei asigurarilor de viata dupa primele noua luni
30.11.2008, 15:42 21

Competitia dintre primii trei jucatori de pe piata asigurarilor de viata - ING Asigurari, AIG Life si BCR Viata - s-a intetit in trimestrul trei, arata datele companiilor si cele ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Cota de piata a ING Asigurari, liderul segmentului de asigurari de viata, s-a redus usor fata de primul semestru, cand era de 32,16%. La sfarsitul primelor noua luni cota liderului pietei a ajuns la circa 31,5%.
ING Asigurari a obtinut in primele trei trimestre prime brute subscrise de 114 mil. euro, in timp ce piata asigurarilor de viata a urcat la 361,3 milioane de euro.
In acelasi timp, AIG Life, al doilea jucator de pe piata, si-a majorat usor cota, de la 16,5% in primul semestru la 16,7% la sfarsitul trimestrului trei. Afacerile companiei au urcat la 220 de milioane de lei (60,4 milioane de euro) in primele noua luni, cu 49% peste nivelul din aceeasi perioada a anului trecut.
Cea mai rapida crestere a cotei de piata a fost inregistrata de BCR Asigurari de Viata. De la 7,4% la sfarsitul lunii iulie compania a ajuns sa detina 9% din piata la sfarsitul lui septembrie, cu afaceri de 32,5 milioane de euro in primele noua luni. BCR Viata a intrat recent pe segmentul asigurarilor legate de fonduri de investitii (unit-linked), pe care sunt prezenti si ceilalti doi jucatori din top trei.
In ceea ce priveste profitul brut, ING a obtinut 11,3 milioane de euro in primele noua luni, AIG Life 11,8 milioane de euro, iar BCR Viata 1,9 milioane de euro.
Potrivit datelor CSA, in primele noua luni piata asigurarilor de viata a urcat cu 27%, pana la 1,31 miliarde de lei. Asigurarile traditionale au crescut cu 34%, iar cele legate de fonduri de investitii (unit-linked) cu 12%. Primele brute subscrise din asigurari de accidente au urcat cu 152%.
Asigurarile de viata reprezinta circa 20% din totalul pietei. In primele noua luni, la fel ca pana acum, motoarele cresterii industriei de asigurari au fost politele Casco si cele de raspundere civila auto obligatorie.
Indemnizatiile platite de asiguratori pentru politele de viata au fost de 154 de milioane de lei (42,4 milioane de euro) in aceasta perioada, in crestere cu 20%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO