Bănci și Asigurări

Constatarea BNR: Marjele ridicate rămân o trăsătură a modelului de funcţionare al băncilor din România. Peste 56% din veniturile din dobânzi sunt legate de creditele populaţiei

Constatarea BNR: Marjele ridicate rămân o trăsătură...

Autor: Claudia Medrega

13.06.2017, 00:00 144
Veniturile nete din dobânzi, principala sursă de profit a băncilor, au revenit pe creştere în 2016. În cinci ani, scădere de 8,4%.
 
Veniturile nete din dobânzi, principala componentă a veniturilor operaţionale ale băncilor, au fost în ascen­siu­ne anul trecut ca urmare a reducerii cheltuielilor într-un ritm su­perior ajustării veniturilor din dobânzi. Iar marjele ridicate au rămas o trăsătură defi­nitorie a modelului de funcţionare al sec­torului bancar românesc, susţine BNR.
 
Veniturile din activitatea de creditare reprezintă principala sursă de câştig pentru bănci, mai mult de jumătate din câştigurile totale venind din dobânzi, însă şi comisioanele sunt o componentă im­por­tantă în structura veniturilor băncilor.
 
Tendinţa de creştere a veniturilor din do­bânzi aferente creditelor acordate popu­laţiei s-a păstrat, ponderea acestora atingând 56,5% din total, potrivit BNR.
 
În 2016, veniturile nete din dobânzi au urcat la 10,9 mld. lei, în condiţiile în care câştigurile din dobânzi au coborât la 13,5 mld. lei, iar cheltuielile au scăzut mai rapid, până la 2,6 mld. lei, conform statisticilor băncii centrale. Sistemul bancar a reuşit să obţină anul trecut un profit net de aproape 4,3 mld. lei, al doilea cel mai mare câştig anual după izbucnirea crizei economice. Veniturile nete din comisioane (19,8% din veniturile totale) au crescut în 2016 susţinute de veniturile ge­nerate de tranzacţii bancare (ordine de pla­tă ale clienţilor, transferuri de nume­rar), dar dinamica lor anuală a încetinit.
 
Pentru primul trimestru din 2017, băncile au raportat venituri din dobânzi de 3,2 mld. lei şi cheltuieli cu dobânzile de 560 mil. lei, de aproape şase ori mai mici în raport cu veniturile. Iar câştigurile nete din comisioane au însumat 919,3 mil. lei în T1. În aceste condiţii, sistemul bancar a obţinut în primul trimestru din acest an un profit net record de aproape 1,24 mld. lei, câştigul operaţional fiind de circa 1,74 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO