Bănci și Asigurări

Conturile curente cu dobanzi de depozit, un magnet pentru clientii bancilor

29.09.2008, 20:56 68

Conturile de economii ale persoanelor fizice au castigat detasat in fata depozitelor la termen, inregistrand in iulie un avans anual de 81%, spre comparatie cu depozitele la termen care au o valoare mai mare doar cu 18% fata de iulie 2007.

Conturile de economii au functionalitatea unor conturi curente, dar ofera in plus si o dobanda ridicata. BNR include in categoria depozitelor overnight disponibilitatile din conturile curente, care inglobeaza si plasamentele in conturile de economii.
Valoarea depozitelor overnight a ajuns la 36,5 mld. lei, in timp ce sumele economisite printr-un depozit la termen au ajuns la 41,6 mld. lei, arata datele BNR.
Ritmul de crestere mult mai accelerat al economiilor din conturile curente a determinat ca ponderea acestora in totalul sumelor economisite de populatie la banci sa ajunga in iulie la 47%, pe cand in vara anului trecut ponderea nu depasea 36%.
Populatia a preferat din ce in ce mai mult sa plaseze disponibilitatile intr-un cont de economii, fiind atrasa de faptul ca dobanda la aceste produse, desi mai mica decat in cazul depozitelor la termen, nu este impozitata cu 16%. Majoritatea bancilor au in oferta si conturi de economii, care imbina practic flexibilitatea unui cont curent cu o dobanda ridicata. Clientii se bucura de lichiditatea banilor economisiti, avand acces la sumele din cont in orice moment, fara a pierde dobanda - asa cum se intampla daca "sparg" depozitele la termen.
Ca urmare a majorarilor succesive ale dobanzii de referinta, si dobanzile la depozitele overnight au fost ajustate de bancile din sistem, ajungand in prezent chiar si la 9% sau 10%. Dobanda medie calculata de BNR pentru economiile la vedere a ajuns in iulie la 5,95%, cu peste doua puncte procentuale peste nivelul de dobanda medie din iulie trecut. Structura pe monede a depozitelor overnight indica economii mai mari in lei, de 66% din total, pe locul doi fiind euro, cu 46% din total. Structura se respecta in mare si la depozitele la termen, insa in ultimul an s-a observat o tendinta accelerata de crestere a depozitelor constituite in euro. Doua treimi din noile depozite la termen au fost in euro, explicatia data de analisti fiind neincrederea populatiei in moneda nationala, dupa deprecierea leului de anul trecut, si inflatia ridicata.
Tendinta ca populatia sa economiseasca in euro se pastreaza si in cazul conturilor de economii. Ponderea disponibilitatilor in euro a crescut de la 38% la 46%, in timp ce ponderea economiilor in lei a scazut de la 70% la 66% din iulie 2007 pana in aceeasi luna a acestui an.
In prezent, majoritatea companiilor mari platesc angajatilor salariile pe card, numarul acestora crescand in ultimii ani, pana la 15,5 milioane de carduri active, conform Lafferty Group, o organizatie internationala de analiza a pietei de retail banking.
Odata cu numarul cardurilor, au crescut si salariile, fapt care explica valoarea mult mai mare a disponibilitatilor populatiei in conturile curente.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO