Bănci și Asigurări

Conturile curente şi de economii au crescut de la începutul anului cu 5 mld. lei

Conturile curente şi de economii au crescut de la...

Autor: Liviu Popescu

23.11.2015, 00:03 170

Clienţii persoane fizice aveau la finele lunii septembrie de­pozite overnight, în special conturi curente şi de economii, în va­loare de 36 mld. lei (echivalentul a 8 mld. euro) în creşte­re cu aproximativ 5 mld. lei faţă de nivelul atins în luna ianuarie, po­trivit datelor BNR. Avansul în termeni nominali a fost de 14%.

Pe de altă parte, depo­zitele la termen cu scadenţa mai mi­că de un an s-au redus cu aproximativ 3 mld. lei în primele no­uă luni. Totalul depozitelor la termen era de 104 mld. lei la fi­nele lunii septembrie, cu 3 mld. lei sub nivelul din prima lună a anului.

Depozitele overnight au ajuns în septembrie la o pondere de 26% din totalul economisirilor, în creştere cu cinci puncte procentuale faţă de nivelul de acum un an.

Românii au început în ultima perioadă de timp să se orienteze către depozitele overnight, în special conturi curente şi de economii, în detrimentul depozitelor la termen întrucât primele oferă o flexibilitate mult mai mare.

Totodată, bonificaţiile plătite pentru depozitele overnight au ajuns la niveluri comparabile sau în unele cazuri chiar sub dobânzile plătite pentru depozitele la termen.

De exemplu, cea mai mică do­bân­dă pentru un depozit la termen de 1.000 de lei con­stituit pe o perioadă de trei luni este de 2,6% pe an.

Spre compa­raţie, cea mai bună ofertă existentă pe piaţă pentru un cont de economii de valoare asemănătoare afi­şea­ză în prezent o dobândă de 3%, potrivit datelor agre­ga­te de portalul financiar conso.ro.

Contul de economii este pre­ferat în general de clienţii care depun periodic o sumă de bani.

Totuşi, din contul de eco­nomii nu se pot face plăţi şi nici nu se poate ataşa un card, iar cei care aleg să retragă banii pot face această operaţiune de la casierie sau prin viramentul într-un cont curent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO