Începutul anului aduce veşti bune pentru românii împrumutaţi în lei

Costul leilor ajunge la un minim istoric în prima şedinţă din 2016. Robor se pregăteşte să coboare sub pragul psihologic de 1%

6 ian 2016 Autor: Liviu Popescu

Dobânda Robor cu scadenţa la trei luni, referinţă pentru costul creditelor de retail în lei, deschide anul 2016 la minimul istoric de 1% pe an după ce în ultimele şedinţe din 2015 s-a poziţionat pe o pantă descendentă. Astfel dacă această evoluţie va continua, Robor va cădea sub pragul de 1% pe an, nivel care nu a mai fost atins pe piaţa monetară interbancară în istoria postdecembristă a României.

Scăderea Robor creează premisele ieftinirii din luna martie a creditelor acordate în monedă românească întrucât atunci majoritatea băncilor îşi actualizează ratele la credite, operaţiune realizată trimestrial. În decembrie 2015, la precedenta rundă de actualizare a ratelor, Robor se afla în jurul nivelului de 1,1% pe an.

Părerile analiştilor sunt împărţite în ceea ce priveşte evoluţia costului leilor în 2016.

„La sfârşitul acestui an ne aşteptăm de asemenea la o valoare sub dobânda de politică monetară pe care o vedem în scădere cu 0,25 puncte procentuale ca urmare a continuării procesului de relaxare“, a explicat Rozalia Pal, economis­tul-şef al Garanti Bank. Potrivit previziunilor economistului-şef al Garanti Bank, dobânda-cheie a BNR va încheia acest an la 1,5% pe an, faţă de 1,75% în prezent, nivel minim istoric.

Pe de altă parte, economiştii de la ING Bank se aşteaptă ca Robor cu scadenţa la trei luni să crească de la 1% spre 1,75% la finele acestui an, pe fondul unui control mai strict al lichidităţii de către Banca Naţională.

Indicatorul Robor cu scadenţa la trei luni a încheiat anul 2014 la nivelul de 1,7% pe an, astfel că scăderea costului leilor a fost anul trecut de 40%. În decembrie 2014 faţă de ultima lună din 2013, costul leilor scăzuse de la 2,4%, adică un declin de 29%.

Costul leilor s-a poziţionat pe o pantă descendentă ca urmare a lichidităţii bune din sistem, care a determinat şi scăderea dobânzilor Robid (pentru depozitele atrase de bănci din piaţa monetară), care în prezent se situează sub 1% indiferent de scadenţă.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.01.2016

 
Cuvinte cheie:
robor
, imprumuturi
, credite
, dobanda
, retail
, bănci
, bnr
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide